Overlastgevende asielzoekers krijgen huisarrest tijdens jaarwisseling

Staatssecretaris Dijkhoff zei in het radioprogramma Dit is de Dag overlastgevende asielzoekers binnen te willen houden.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Foto: Jerry Lampen / ANP

Staatssecretaris Dijkhof (VVD) wil ervoor zorgen dat overlastgevende asielzoekers tijdens de jaarwisseling binnenblijven. Dat zei hij maandag in het NPO Radio1-programma Dit is de Dag. Hij wil hiermee voorkomen dat tijdens Oud en Nieuw in Nederland hetzelfde gebeurt als in Keulen vorig jaar. Daar vonden tijdens de jaarwisseling massale aanrandingen, diefstallen en intimidatie plaats.

Dijkhoff zei over dit ‘uitgaansverbod’ in gesprek te zijn met verschillende gemeentes, het COA en de politie. Volgens de staatssecretaris hebben de gemeenten goed zicht op de probleemgevallen:

“Daarom is het goed dat we lokaal aan dossieropbouw doen. De mensen die heel irritant zijn of voor overlast zorgen, dat we daarvan zeggen, jij blijft die avond gewoon binnen. Ik kan ze dat opleggen.”

Lees ook: ‘Asielhoofdstad’ Ter Apel leeft in angst

Om hoeveel mensen het in totaal gaat, is volgens Dijkhoff nog niet duidelijk. Dit verschilt per gemeente. Volgens de staatssecretaris zijn er dit jaar 2700 mensen uit Marokko en Algerije binnengekomen van wie de helft inmiddels vertrokken is. Een deel van de asielzoekers uit ‘veilige landen’ zorgt voor overlast.

De burgemeester van Groningen maakte in oktober bekend de procedure voor het uitzetten van asielzoekers uit deze landen drastisch in te korten. Hiermee wil de burgemeester voorkomen dat criminele asielzoekers uit ‘veilige landen’ lang in Nederland blijven. Vorige week werd bekend dat het personeel in asielzoekerscentra zich onveilig zou voelen door asociaal gedrag van asielzoekers uit Marokko en Algerije.

Het aantal asielaanvragen van mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië zou volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst sinds juli sterk gestegen zijn. In oktober vormden Marokkanen en Algerijnen samen 34 procent van de asielaanvragen.

Maatregelen Keulen

Maandag kondigden het stadsbestuur en de politie van Keulen aan maatregelen te nemen om een herhaling van vorig jaar te voorkomen. Er zullen behalve 1.500 agenten ook 600 medewerkers van stadsdiensten en particuliere beveiligers worden ingeschakeld. Daarnaast worden er speciale aanspreekpunten voor vrouwen opgetuigd en een telefonische hotline ingeschakeld. Ook komt er een speciale zone waar geen vuurwerk afgestoken mag worden.

De Duitse justitie maakte eind november bekend tot nu toe slechts zes mensen te hebben veroordeeld na de grootschalige aanrandingen tijdens de jaarwisseling. Het was moeilijk om het bewijs rond te krijgen omdat de kwaliteit van de beelden van de beveiligingscamera’s slecht was waardoor het moeilijk bleek om mensen te identificeren. Daarnaast vonden de incidenten vaak plaats in mensenmassa’s waardoor het moeilijk was om bewijs te vinden op de beelden.