Geen democratisch wonder in Gambia: president Jammeh wil toch aanblijven

President Jammeh van Gambia.
President Jammeh van Gambia. Foto AP

De machtsoverdracht in het West-Afrikaanse Gambia (2 miljoen inwoners) zal minder gladjes verlopen dan werd gehoopt. Tot veler verrassing kondigde zittend president Yahya Jammeh eerder aan zich te zullen neerleggen bij zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 1 december. Kandidaat Adama Barrow werd toen namens de gezamenlijke oppositie tot winnaar uitgeroepen.

Dit weekeinde maakt Jammeh, al 22 jaar aan de macht, duidelijk dat hij van gedachten is veranderd. Zaterdagavond zei hij op de staatstelevisie dat hij de uitslag zal aanvechten bij het Hooggerechtshof. Vrijdag riep hij op tot nieuwe verkiezingen, zonder daarbij een datum te noemen. Waarnemers vrezen nu een periode van onrust.

„Na grondig onderzoek heb ik besloten de verkiezingsuitslag te verwerpen. Ik betreur de serieuze en onacceptabele onregelmatigheden die zijn gerapporteerd tijdens het verkiezingsproces”, aldus Jammeh. „Ik pleit voor nieuwe en transparante verkiezingen die worden voorgezeten door een godvrezende en onafhankelijke kiescommissie.”

Volgens de Gambiaanse kieswet kan tot uiterlijk tien dagen na de verkiezingen bezwaar worden gemaakt tegen de uitslag. Volgens mensenrechtenorganisaties staat het Hooggerechtshof sterk onder de invloed van Jammeh die met harde hand regeert.