‘Elle’ van Paul Verhoeven maakt kans op Golden Globe

De Golden Globes zijn een graadmeter voor de Oscars. ‘Elle’ greep dit weekend naast een European Film Award.

Paul Verhoeven en Isabelle Huppert in Cannes. Foto Jean-Paul Pelissier / Reuters

Paul Verhoeven heeft met zijn film Elle een nominatie binnengesleept voor de Golden Globe Awards. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Hij dingt mee naar de prijs voor beste buitenlandse film. Andere genomineerden voor de Golden Globe zijn de Duitse film Toni Erdmann, het Franse Divines, het Chileense Neruda en de Iraanse film The Salesman.

Ook hoofdrolspeler Isabelle Huppert maakt kans op een Golden Globe. Zij werd genomineerd voor beste actrice in een dramafilm.

De Golden Globes worden uitgereikt door de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). De prijzen worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Op 8 januari wordt tijdens de uitreiking bekend of Verhoeven en Elle de prijs daadwerkelijk winnen. Elle is de Franse inzending voor de Oscars, maar daarvoor zijn de definitieve nominaties nog niet bekend.

Lees ook dit interview met Paul Verhoeven: ‘Ze betichten me nu van feminisme’

Elle was ook een van de grote favorieten om de prijs voor beste film te krijgen tijdens de European Film Awards, afgelopen zaterdag in het Poolse Wroclaw. Verhoevens film werd echter afgetroefd door Toni Erdmann, dat ook weer een concurrent is voor de Golden Globe.

Het is de eerste Franstalige film van Verhoeven. De film werd genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes, waar de film zijn première kende.

Lees ook onze recensie van Elle: Verhoevens ‘Elle’ is technisch briljant, maar soms ook tikkeltje saai

NRC-correspondent aan de Amerikaanse westkust Diederik van Hoogstraten is lid van de HFPA. Hij stemde voor de Golden Globes en was aanwezig bij de bekendmaking van de nominaties.

Twitter avatar dvhoogstraten Van Hoogstraten Feeling very good about these choices. #GoldenGlobes https://t.co/tDQY0OEYxG
Twitter avatar dvhoogstraten Van Hoogstraten Congratulations to all! But truly missing A Man Called Ove and the great Tonio by @paulavdo1 https://t.co/bL8WDVw1P6

Overige nominaties

De romantische musical La La Land sleepte de meeste nominaties binnen: zeven. De film werd onder meer genomineerd voor beste musical of comedy. Bij de Golden Globes wordt geen prijs voor beste film uitgereikt. De uitreiking valt uiteen in twee categorieën, met beste musical of comedy, en beste dramafilm. Voor beste dramafilm maken onder meer oorlogsfilm Hacksaw Ridge en moderne western Hell or High Water kans.

Lees ook dit interview van Diederik van Hoogstraten met Jeff Bridges uit Hell or High Water: ‘Waarachtig zijn, dat is het enige wat telt’

Bij de Golden Globes worden ook prijzen voor de beste televisieseries uitgereikt. In de categorie drama zijn hitseries Game of Thrones (HBO) en The Crown (Netflix) genomineerd.

    • Joram Bolle