Dodental aanslagen Istanbul stijgt naar 44

De Turkse politie arresteerde op maandag meer dan 200 mensen vanwege vermeende connecties met terrorisme.

Een man bidt net buiten het voetbalstadion van Besiktas, dat op zaterdag werd getroffen door een bomaanslag
Een man bidt net buiten het voetbalstadion van Besiktas, dat op zaterdag werd getroffen door een bomaanslag AP Photo/Emrah Gurel

Het dodental van de aanslagen die op zaterdagavond in Turkije plaatsvonden is gestegen naar 44, waarvan 36 politieagenten. Dat zei de Turkse minister van Gezondheid Recep Akdag op maandag tegen staatsperbureau Anadolu. Eerder werd nog uitgegaan van 38 doden.

Ruim 150 mensen raakten gewond. De Koerdische groepering TAK heeft de aanslag opgeëist, maar de Turkse regering legt de schuld vooralsnog bij de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De TAK is een radicale afsplitsing van de PKK. Eerder dit jaar eiste de organisatie twee zelfmoordaanslagen in Ankara op.

Arrestaties

De Turkse politie heeft op maandag in Ankara en Istanbul tientallen mensen opgepakt vanwege banden met de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Volgens de Turkse staatstelevisie zouden er ook in de steden Mersin en Sanliurfa invallen zijn gedaan, waarbij in totaal meer dan honderd mensen zijn opgepakt.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken liet op maandagmiddag aan persbureau AP weten dat er in totaal 235 mensen zijn gearresteerd vanwege vermeende connecties met terrorisme.

Lees ook: Voor Turkije is 2016 een zwart jaar.

Of de arrestaties iets te maken hebben met de aanslagen is nog niet duidelijk. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verdenkt het HDP ervan de PKK te ondersteunen. In november zijn twaalf parlementsleden van de HDP vastgezet. De HDP houdt vol geen banden te hebben met de PKK.

Luchtaanvallen

Het Turkse leger heeft op zondagavond luchtaanvallen uitgevoerd tegen PKK-doelwitten in noord-Irak. Ze hebben daarbij een hoofdkwartier van de groep uitgeschakeld, aldus vertegenwoordigers van het leger. Het gaat om het Zap-gebied in Irak. De aanvallen vonden plaats kort nadat de TAK de aanslagen in Istanbul opeiste.

Economie

De Turkse economie heeft te lijden onder de onrust in het land. Het aantal toeristen is fors afgenomen en de Turkse munt is tot het laagste niveau ooit gedaald. Bovendien is de Turkse economie vorig kwartaal met 1,8 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Turkse statistiekbureau Turkstat. Economen hadden gerekend op een krimp van 0,3 procent.

In de eerste helft van dit jaar groeide de Turkse economie nog, met 4,5 procent.

    • Len Maessen