documentaire

Ongelovig: vrijdenkers op de vlucht NPO 2, 22.55-23.50u.

In 2015 was de documentaire Onder ongelovigen van Dorothée Forma te zien, waarin voormalig politicus en voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham mensen sprak die afscheid hadden genomen van het geloof, vaak met grote risico’s. Het vervolg, wederom geregisseerd door Forma, gaat over het leven van jonge ongelovige vluchtelingen in Nederlandse asielzoekerscentra. Student Saikat uit Bangladesh schrijft kritisch over religie op zijn blog en komt daarom op dodenlijsten te staan. Hij vlucht naar Nederland en is verbaasd als medewerkers van het COA, verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, hem vertellen dat hij zijn ongelovigheid beter kan verzwijgen bij zijn medebewoners. Ook Fauzia, die samen met haar man Syed een vereniging voor atheïsten en agnosten oprichtte in Pakistan, heeft het moeilijk. „Wij hebben geen vrienden in ons kamp”, zegt hij. „Misschien omdat ik mijn hoofd niet bedek.” De Syrische Ayman is met zijn gezin gevlucht . In Nederland zet hij zijn forum voor seculiere Arabieren voort: „Arabische atheïsten, en dat zijn er veel, moeten ook gehoord worden.”