Door doping laait de Koude Oorlog weer op

Doping

Uit boosheid over Russische dopingfraude willen Letse skeletonners de WK in Sotsji boycotten. Grote kans dat andere sporters volgen.

Foto Darryl Dyck/The Canadian Press

De Koude Oorlog is terug. Rusland tegen de rest van de wereld. De oorzaak? Doping. De derde rapportage over grootschalige dopingfraude in Poetins paradijs maken sporters steeds bozer, sommigen ronduit activistisch. Skeletonners uit Letland hebben als reactie op het rapport van de Canadese sportjurist Richard McLaren een boycot aangekondigd van de WK skeleton/bobsleeën in Sotsji, februari volgend jaar. De verwachting is dat meer sporters dat voorbeeld zullen volgen.

Genoeg is genoeg, zegt de Letse skeletonbond maandag in een officiële verklaring. „Hoewel onze internationale federatie het rapport-McLaren nog aan bestuderen is, willen wij doen wat wij kunnen. We willen overal ter wereld om de wereldtitel strijden, maar niet in Sotsji, de plek waar de olympische geest is verjaagd.” De boycot betekent dat Martins Dukurs, de grote skeleton-ster zal ontbreken. Dukurs is tweevoudig winnaar van olympisch zilver, viervoudig wereldkampioen en hij won de laatste zeven jaar op rij de wereldbeker.

Een opvallende stap van de Letten, die overigens nog niet gevolgd is door hun landgenoten in de bobslee. Mochten zij ook tot een boycot besluiten dan ontbreekt de wereldkampioen in de viermansbob, bestaande uit Oskars Melbardis, Daumants Dreiskens, Arvis Vilkaste en Janis Strenga.

Verwonderlijk is het niet dat de aanzet tot een boycot van Letland komt. De voormalige Sovjetrepubliek grenst aan Rusland en staat, evenals Estland en Litouwen, vijandig tegenover het buurland.

Bond onder druk

Maar de Letten staan niet alleen. Britten en Amerikanen zijn ook bereid tot actie. De Britse olympische skeletonkampioene Lizzy Yarnold zal de WK boycotten als het toernooi Rusland niet wordt ontnomen. Dat standpunt huldigt ook het Amerikaanse vrouwenbobsleeteam. Als ook machtige landen als Duitsland, Canada en Oostenrijk zich bij de boycot aansluiten komt de internationale bond IBSF, die vooralsnog aan de WK in Sotsji vasthoudt, onder grote druk te staan.

Het gemor over de ontdekkingen van McLaren dat er tussen 2011 en 2015 zeker duizend Russische sporters, in dertig verschillende sporten, bij malversaties met doping waren betrokken zorgt ook voor onrust in de schaatswereld. Ireen Wüst zei afgelopen weekeinde, bij de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen, te gruwen van het idee dat ze in maart voor de finale naar het Russische Tsjeljabinsk moet. Kjeld Nuis lieten zich in gelijke bewoordingen uit. Beiden waren onthutst over McLarens rapport, vooral omdat de NOS had uitgevogeld dat de schaatsers Olga Fatkoelina, Aleksej Jesin en Jevgenie Serjajev bij het schandaal betrokken zouden zijn.

Overigens is de internationale schaatsbond ISU niet van zins Tsjeljabinsk de wereldbekerfinale te ontnemen. Voorzitter Jan Dijkema zei wel dat de dopingcontroles, net als vorig seizoen bij de WK afstanden in Kolomna, door de ISU zal worden uitgevoerd en de monsters worden geanalyseerd in een laboratorium buiten Rusland. De ISU krijgt namen van dopingovertreders, maar Dijkema verwacht binnenkort geen openheid, omdat het aanvullende onderzoek van zijn bond nog wel maanden kan duren.

De toernooien die nog in Rusland worden gehouden, vallen buiten de maatregel die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afgelopen zomer heeft afgekondigd. Na de eerste onthullingen van McLaren, in juli, besloot het IOC, ondanks druk van het wereldantidopingbureau WADA, niet tot een volledige uitsluiting van Russische sporters voor de Spelen, maar wel tot een verbod voor internationale bonden om titeltoernooien aan Rusland toe te wijzen.

De reacties in Rusland op het tweede McLaren-rapport zijn verre van schuldbewust. Er is vooral onbegrip dat alleen Rusland het doelwit is, terwijl in andere landen ook doping wordt gebruikt. Jelena Isinbajeva, de voormalige polsstokhoogspringster die zich vol overgave in de sportpolitiek heeft gestort, roert zich het sterkst. De vrouw die in Rio de Janeiro tot lid van het IOC werd gekozen en onlangs werd aangesteld als hoofd van de Russische dopingautoriteit Rusada, zei tegenover de site insidethegames, dat de wereldatletiekbond IAAF hoognodig zijn schorsing van Rusland moet opheffen, omdat Rusland intussen op dopinggebied volledig orde op zaken heeft gesteld. Vooralsnog komt dat geluid alleen uit Rusland en is de IAAF zeker niet van zins de Russen tegemoet te komen.

Cyberaanval

Op hulp van buitenaf hoeven de verontwaardigde Russen niet te rekenen, wat westerse waarnemers doet waarschuwen voor een cyberaanval. Als de Russen hun gelijk niet krijgen, gaan ze die halen. De digitale inbraak van het hackercollectief Fancy Bears op het computersysteem van WADA was daar een voorbeeld van. Er kwamen namen op straat van sporters met een dispensatie voor dopingmiddelen. De boodschap: buiten Rusland wordt ook doping gebruikt.

    • Henk Stouwdam