De hervormer van het voetbal al een half jaar in het defensief

Hans van Breukelen

Na zes maanden bij de KNVB wordt de suggestie van belangenverstrengeling gewekt door De Telegraaf. „Wat moet ik daarmee?”

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De berichtgeving van De Telegraaf over Hans van Breukelen kritiseerde tot dusver vooral diens visie en personeelsbeleid sinds hij een half jaar geleden aantrad als technisch directeur van de KNVB. Maar de suggestie die afgelopen weekend werd gewekt over belangenverstrengeling is van een andere orde. Bevoordeelt Van Breukelen een coachingbureau waaraan hij is gelieerd bij opdrachten van de voetbalbond?

De krant berichtte zowel zaterdag als maandag over ‘lijntjes’ tussen Van Breukelen en het bedrijf BTSW (Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen) dat door de KNVB onder meer betrokken is bij een project van Oranje onder-18 en de mentale ondersteuning van de Oranjevrouwen. Daarnaast noemt het bedrijf op zijn site twee KNVB-functionarissen, onder wie technisch manager Jelle Goes, als ‘ambassadeurs’ voor het bedrijf. Beiden hebben hun naam na de publicaties in De Telegraaf van de site van BTSW laten verwijderen. Ze voelen zich geen ambassadeur.

Hoe zit het? Van Breukelen heeft met BTSW-directeur Rini Stoutjesdijk twee boeken geschreven. „Ik ken hem al vijftien jaar”, aldus Van Breukelen in een reactie. „Dat is toch allemaal geen geheim?” Van financiële banden tussen hem en BTSW is volgens de technische baas van de KNVB geen sprake. En de KNVB heeft volgens een woordvoerder „al jaren een prima relatie” met BTSW. Van Breukelen: „Moet ik daar dan nu ineens een einde aan maken? Omdat ik twee boeken heb geschreven?”

Sinds zijn aantreden heeft hij in één geval BTSW een opdracht verstrekt, bij de begeleiding van de voetbalsters richting het EK 2017. „Het is toch logisch dat je naar expertise in je eigen netwerk kijkt. Daar heb ik het meest vertrouwen in”, zegt Van Breukelen. BTSW is ook in een pilotproject bij Oranje onder-18 gestapt, met het concurrerende bedrijf Talentenacademie. Deze opdracht was al verstrekt voor Van Breukelen in juni aantrad als technisch directeur.

Winnaars van Morgen

De berichtgeving van De Telegraaf in deze wordt in Zeist niet heel serieus genomen. „Er stond te lezen dat ik gehersenspoeld ben door een ‘sekteleider’”, schampert Van Breukelen. „Dan vraag ik je: wat moet ik daarmee? Wat moet ik daar op zeggen?”

Toch is het niet voor het eerst dat Van Breukelen publicitair in het defensief gedrukt wordt. Hij is vanaf deze zomer in belangrijke mate verantwoordelijk voor de uitvoering van het KNVB-beleidsplan ‘Winnaars van Morgen’. Maar zijn eerste stappen in de schijnwerpers vielen vooral op door onhandig manoeuvreren bij de mislukte aanstelling van Ruud Gullit als assistent-bondscoach.

Ook de pensionering van Oranjes teammanager Hans Jorritsma per 1 januari 2017 verliep moeizaam en werd opgeschort. Na protest uit de selectie en van bondscoach Blind is overeengekomen dat Jorritsma alsnog het WK-kwalificatietraject afmaakt en daarna afzwaait. Van Breukelen had de sentimenten bij Oranje onderschat en was er bovendien niet in geslaagd om op tijd een nieuwe teammanager annex prestatie-innovatiemanager (PIM) te vinden.

Die PIM is er inmiddels wel, bleek dit weekend. Nadat eerder oud-waterpolocoach Robin van Galen had afgezegd, hapte oud-volleyballer Peter Blangé toe. En net die heeft weer een opleiding gevolgd bij BTSW. Van Breukelen: „Ja, klopt, maar dat geldt voor veel coaches en managers.”