Conservatieven winnen verkiezingen Macedonië

De partij won 51 van de 123 zetels. De sociaaldemocratische SDSM won 49 zetels.

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski Foto Dragan Perkovski / AP

Met een miniem stemmenverschil heeft de conservatieve VMRO-DPMNE maandag de Macedonische parlementsverkiezingen gewonnen. De partij won 51 zetels in het 123 zetels tellende parlement. De sociaaldemocratische SDSM wordt de tweede partij met 49 volksvertegenwoordigers.

Dat heeft de kiescommissie maandagavond bekendgemaakt. Zondagavond ging VMRO-DPMNE al aan kop na het tellen van een deel van de stemmen, maar was de voorsprong te nipt om de conservatieven tot winnaar uit te roepen. Aanhangers van beide partijen gingen zondagavond de straat op om de verkiezingswinst op te eisen.

Gruevski

Met de overwinning binnen keert partijleider Nikola Gruevski terug als premier. Hij trad in januari af onder druk van de Europese Unie, nadat een corruptie- en afluisterschandaal tot grootschalige protesten in het Balkanland leidden. Gruevski leidt het land al sinds 2006.

Eerder werden de verkiezingen nog voor onbepaalde tijd uitgesteld, wat weer tot nieuwe onvrede leidde. Gruevski zal een coalitie moeten vormen met kleinere partijen om aan een meerderheid van 62 zetels te komen.

Afluisterschandaal

Meer dan twintigduizend burgers, onder meer journalisten en rechters, bleken sinds 2006 te zijn afgeluisterd door de Macedonische autoriteiten. De personen hierachter waren volgens de oppositie Nikola Gruevski en zijn bondgenoten. Laatstgenoemden ontkennen in alle toonaarden.

In april liet president Gjorge Ivanov weten dat 56 politici die worden verdacht van betrokkenheid bij het schandaal niet zullen worden vervolgd. Sindsdien heeft de onrust in het land een nieuwe impuls gekregen. De oppositie eist het ontslag van Ivanov. Kort na diens uitspraken gingen duizenden boze burgers de straat op in Skopje. Zij raakten slaags met de politie en gooiden stenen naar overheidsgebouwen. De EU wil dat Ivanov zijn besluit herziet en alsnog tot vervolging van schuldigen overgaat.