Celstraf voor Britten die Abrini financierden

Abrini staat bekend als ‘de man met het hoedje’ en wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel en Parijs.

Screenshot van de beveiligingsbeelden op de luchthaven Zaventem in Brussel.

Twee Britten zijn maandag veroordeeld omdat zij de Belgische terrorismeverdachte Mohamed Abrini geld hebben gegeven. Abrini zit vast op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en de Brusselse luchthaven Zaventem. Op de beveiligingsbeelden van Zaventem was Abrini te zien al ‘de man met het hoedje’.

De rechter veroordeelde de 27-jarige Mohammed Ali Ahmed tot acht jaar cel en de 26-jarige Zakaria Boufassil kreeg drie jaar gevangenisstraf. Uit een verklaring van de rechtbank blijkt dat de mannen zijn veroordeeld omdat ze geld hadden overhandigd met de intentie internationaal terrorisme te steunen. De twee mannen hebben in juli 2015 in Engeland Abrini 3.000 pond (zo’n 3.600 euro) gegeven.

In een verklaring zegt Sue Hemming, hoofd van de terrorismebestrijding:

“Het is duidelijk dat je niet het land hoeft te verlaten om vervolgd te worden voor het voorbereiden van een terroristische daad of het helpen van anderen hierbij.”

Abrini was samen met twee andere aanslagplegers op 15 maart op de Brusselse luchthaven aanwezig maar zijn bom ging niet af. Hij vluchtte en dook onder. Hij werd in april met twee anderen aangehouden in Anderlecht. Ook werden zijn vingerafdrukken gevonden in een auto die in november vorig jaar werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs.

    • Belia Heilbron