Britse neonazi-beweging verboden via antiterreurwetten

Het is de eerste keer dat antiterreurwetgeving is gebruikt tegen een extreemrechtse organisatie.

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd maakte zich hard voor een verbod van National Action.
Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd maakte zich hard voor een verbod van National Action. Foto Ben Stansall / AFP

Voor het eerst wordt in het Verenigd Koninkrijk een extreemrechtse beweging verboden via antiterrorismewetten. Dat meldt de BBC maandag. Een wetsvoorstel om de neonazistische National Action te verbieden wordt naar verwachting vrijdag door het parlement goedgekeurd.

Minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd omschreef National Action als “een racistische, antisemitische en homofobe organisatie”. Het verbod houdt in dat het strafbaar wordt om lid te zijn van de groep, om bijeenkomsten te organiseren om de beweging te steunen en om in het openbaar kleding te dragen waarop tekenen van National Action te zien zijn. Overtreding hiervan kan een boete of een celstraf tot tien jaar opleveren.

Nationaalsocialisme

Niet eerder werd een extreemrechtse groep via antiterreurwetgeving verboden. National Action omschrijft zichzelf als “nationaalsocialistische jeugdorganisatie”. Volgen Rudd laat de beweging zich in met “haatzaaien, het verheerlijken van geweld en het promoten van een walgelijke ideologie”. Voor zo’n club is er geen plek in het Verenigd Koninkrijk, aldus de minister.

De motivatie voor het verbod lijkt de moord op parlementslid Jo Cox te zijn, door Rudd omschreven als “terreurdaad”. Cox werd vlak voor het Brexit-referendum vermoord door Thomas Mair, die vorige maand hiervoor levenslang kreeg opgelegd. Mair riep nationalistische leuzen na de moord en bij hem thuis werd nazipropaganda aangetroffen.

100 tot 200 leden

Na de aanslag prees een tak van National Action de moordenaar en zijn daad. De beweging zegt als doel de “verspreiding van het nationaalsocialisme” te hebben. Het aantal leden wordt geschat op honderd tot tweehonderd.

Of de organisatie onder de indruk zal zijn van het verbod, is te betwijfelen. National Action heeft citaten van mensen die de beweging verfoeien en bekritiseren trots op hun homepage gezet.

    • Casper van der Veen