Belgische wielrenner Broeckx na maanden uit coma

Hij werd in de Ronde van België door een motor aangereden. Inmiddels kan hij weer wat woordjes zeggen.

Stig Broeckx tijdens de Giro D'Italia 2015.
Stig Broeckx tijdens de Giro D'Italia 2015. Foto Filip Bossuyt/ Wikimedia Commons

Wielrenner Stig Broeckx (26), die sinds een zware valpartij in de Ronde van België in mei dit jaar in coma lag, is daaruit ontwaakt. Dat heeft zijn ploegarts aan het Belgische Sporza verteld.

“Stig is officieel uit coma. Een comateuze toestand wordt uitgedrukt met een cijfer op tien. Hij is uit het (plantaardige) coma en heeft zelfs al wat spierkracht gewonnen. Hij is geen comapatiënt meer,” aldus Servaes Bingé van ploeg Lotto-Soudal. Volgens de ploegarts is het nog niet te zeggen in hoeverre Broeckx weer helemaal herstelt. Broekcx leert weer slikken en kan een paar woorden zeggen.

Broeckx kwam ten val toen twee motoren onderuit schoven tijdens een poging langs het peloton te rijden. Van de negentien renners die vielen was Broeckx het zwaarste slachtoffer.

Lees ook over veiligheid in het peloton: ‘De chaos in de koers neemt toe’

Minder motoren

Het ongeval leidde weer tot een discussie over de veiligheid in het wielerpeloton. Verschillende renners riepen de UCI op de veiligheid beter te waarborgen en minder motoren in de koers toe te laten. De UCI kondigde daarop aan de regels zo aan te zullen passen om dat mogelijk te maken.

Het was niet de eerste keer dat Broeckx dit jaar door een motor werd aangereden. In voorjaarskoers Kuurne-Brussel-Kuurne bleef zijn aanrijding echter zonder grote gevolgen. Zijn landgenoot Antoine Demoitié (25) overleed toen hij in Gent-Wevelgem viel en door een motor werd overreden.

Vorig jaar kwamen Peter Sagan en Sergio Paulinho zonder veel erg ten val in de Vuelta door een motor, Greg van Avermaet werd in de Clasica San Sebastian in datzelfde jaar door een motor aangereden.

    • Joram Bolle