Belastingontwijking

Oxfam: Nederland derde beste belastingparadijs ter wereld

Nederland is het op twee na meest aantrekkelijke belastingparadijs ter wereld, stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Volgens een onderzoek van de organisatie zouden alleen Bermuda en de Kaaimaneilanden aan multinationals nog betere mogelijkheden tot belastingontwijking bieden. Hiermee is Nederland de koploper in Europa. Ook Curaçao wordt genoemd in het rapport: het eiland staat op de achtste plek. Bij het onderzoek keek Oxfam naar landen met het schadelijkste belastingbeleid, waarbij nultarieven, weigering om mee te werken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking en oneerlijke belastingdeals onder de loep werden genomen. Nederland zou onder andere belastingvoordelen bieden aan multinationals, die daar misbruik van maken. (NRC)