Belastingontwijking

Nederland in ‘top-3 fiscale paradijzen’

Nederland is het op twee na meest aantrekkelijke belastingparadijs ter wereld. Dit schrijft ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een maandag verschenen onderzoek. Volgens de organisatie zouden alleen Bermuda en de Kaaimaneilanden aan multinationals nog betere mogelijkheden tot belastingontwijking bieden. Hiermee is Nederland de koploper in Europa.

Ook Curaçao wordt genoemd in het rapport: het land binnen het Koninkrijk der Nederlanden staat op de achtste plek. Bij het onderzoek keek Oxfam naar landen met het schadelijkste belastingbeleid, waarbij nultarieven, weigering om mee te werken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking en oneerlijke belastingdeals onder de loep werden genomen.

Nederland zou onder meer belastingvoordelen bieden aan multinationals, die daar misbruik van maken. Ook zou de omvang van de geldstromen in Nederland bewijs zijn dat er veel wordt geschoven met winsten om belasting te ontlopen.

De organisatie schatte in een eerder rapport dat arme landen rond de 100 miljard dollar per jaar mislopen vanwege oneerlijke belastingpraktijken. (NRC)

    • Len Maessen