Attje Kuiken nieuwe fractievoorzitter PvdA

Kuiken volgt Diederik Samsom op, die vrijdag zijn aftreden aankondigde nadat hij de lijsttrekkersverkiezing van Asscher had verloren.

Foto ANP

Attje Kuiken volgt Diederik Samsom op als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Dat heeft de PvdA-fractie maandag tijdens een fractievergadering besloten. De fractie neemt deze maandag afscheid van Samsom, die vrijdag bekend maakte terug te treden als fractievoorzitter nadat vicepremier Lodewijk Asscher door de PvdA-leden tot nieuwe lijsttrekker was verkozen.

Dat de 39-jarige Kuiken de fractie tot de verkiezingen van maart gaat leiden komt niet als een verrassing. Ze was sinds november vorig jaar al vice-fractievoorzitter onder Samsom en heeft veel ervaring: ze zit al voor de PvdA in de Tweede Kamer sinds de verkiezingen van 2006. Kuiken voert voor de PvdA het woord over asiel en migratie. Er hadden zich geen tegenkandidaten voor Kuiken gemeld.

Kuiken zei in een reactie blij te zijn met de steun van de fractie. “Samen met Lodewijk [Asscher] gaan we op weg naar de campagne.” Haar taak ziet ze zelf als “een mooie campagne met een mooie uitslag” voor elkaar te krijgen. Op een later moment beslist de fractie wie de nieuwe vicefractievoorzitter wordt.

Samsom stopt niet alleen als fractievoorzitter, maar ook als Kamerlid. Zijn plek wordt tot de verkiezingen ingenomen door Emre Ünver, die voor de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad zit. Ünver zal het Kamerlidmaatschap tot 15 maart combineren met zijn werk in de Amsterdamse raad.

    • Pim van den Dool
    • Titia Ketelaar