’98 procent van Oost-Aleppo in handen van Syrisch leger’

Dat zegt het Syrische leger in een persverklaring op maandag. De rebellen zouden nu slechts een kleine enclave midden in de stad bezetten.

Een soldaat van het Syrische leger in Aleppo.
Een soldaat van het Syrische leger in Aleppo. AFP PHOTO / George Ourfalian

Het Syrische leger heeft “98 procent van Oost-Aleppo in handen”, aldus een verklaring van het leger op maandag. Troepen van de Syrische overheid zouden de buurt al-Fardous hebben ingenomen. Op maandagochtend zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat er nog steeds werd gevochten in al-Fardous, maar enkele uren later meldde ook die organisatie dat de rebellen zich hebben teruggetrokken.

De Syrische rebellen houden volgens het leger nu slechts een kleine enclave over in het centrum van de stad. Rami Abdulrahman, de man achter het Syrische Observatorium, schat dat het gaat om 7 procent van het grondgebied dat ooit in handen was van de rebellen.

Zeer moeilijk

De situatie is “zeer moeilijk vandaag”, aldus een vertegenwoordiger van de rebellen tegen persbureau Reuters. Naast rebellen bevat de enclave ook veel burgers, die volgens Reuters spreken van “doemsdag in Aleppo”.

Lees ook: Rebellen zijn aan de verliezende hand in Aleppo.

Een generaal van het Syrische leger verklaarde op maandag tegen aanwezige verslaggevers dat alle overgebleven rebellen in Aleppo “zich moeten overgeven of sterven”. Het oostelijke gedeelte van de stad was sinds 2012 in handen van de rebellen, maar op 26 november werd hun grondgebied binnengevallen door een coalitie van Syrische en Russische militairen.

Het multiculturele Aleppo is de grootste stad van Syrië en het economische hart van het land. De rebellen hadden gehoopt van de stad een thuisbasis te maken. Het heroveren van de stad zou een grote overwinning betekenen voor Assad.

    • Len Maessen