Reportage

50Plussers zingen – en slaan met deuren

Partijcongres Tot woede van leden werd op het congres van 50Plus de kandidatenlijst in één keer goedgekeurd: „Een dolksteek in de rug.”

Foto Bas Czerwinski / ANP

Het had een gezellige ledenvergadering moeten worden, zaterdag in Hilversum. Met zanger Ben Cramer, die speciaal voor politieke partij 50Plus een nieuwe tekst had verzonnen op Kom van dat dak af. Dat werd Blijf van mijn poen af. Met het opnemen van een verkiezingsspotje, dat kiezers moet overhalen in maart 50Plus te stemmen.

En met het vaststellen van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. 50Plus doet het goed in de peilingen. In de Peilingwijzer, het gewogen gemiddelde van vijf peilingen, staat de partij op acht tot twaalf zetels. Nu heeft zij er één.

Het werd een ochtend waarbij de partij die in de woorden van voorzitter Jan Nagel niet rollebollend over straat zou gaan, dat nu juist wél deed. Toen door een motie van een lid uit Friesland de kandidatenlijst in één keer werd goedgekeurd, en er over de volgorde verder niet gepraat en zeker niet gestemd mocht worden, liepen boze partijleden de zaal uit. „Monddood” gemaakt, vonden ze.

Binnen ging het meezingen met Ben Cramer vrolijk door.

‘Dolksteek’

Wat de weglopers steekt, is dat het partijbestuur dertien kandidaten heeft toegelaten die tot voor kort géén lid waren van 50Plus. Onder hen de nummer 2 op de lijst na Henk Krol, Léonie Sazias. De voormalige tv-presentatrice was fractievoorzitter van de lokale partij Hart voor Hilversum. En de nummer 4, Corrie van Brenk, is voormalig Abvakabo FNV-voorzitter en oud-PvdA-raadslid.

„Zes van de eerste tien heb ik nog nooit gezien. Ze hebben nog geen poster geplakt”, zei Wout Jansen uit Flevoland, zelf nummer 24 op de lijst. Marcel Bruins, Statenlid in Gelderland, sprak over „een dolksteek in de rug”: „Die motie laat zien dat deze partij interne discussie niet aandurft.” En Robert Bleumink uit Heemstede had het over de „verkooppraatjes” van Jan Nagel. De voorzitter zou hebben „voorgekookt” dat er geen discussie kwam.

De indiener van de motie was zich van geen kwaad bewust. Harry Lamberts uit Leeuwarden had juist de eenheid willen bewaren in de partij. Het bestuur en enig Kamerlid Henk Krol hadden even tevoren toch „met klem” verzocht niet te sleutelen aan de lijstvolgorde? Krol had gezegd: „Ik moet straks met die mensen samenwerken.”

Gratis drankje

Partijvoorzitter Nagel had in een lange verantwoording uitgelegd hoe de kandidatenlijst tot stand was gekomen. Mensen die te boek stonden als ruziezoekers en zetelrovers hadden „een minnetje” gekregen. En de hoogste prioriteit was kwaliteit geweest. Aan mensen die hoger wilden, „konden en wilden we niet toegeven”. „De coach maakt een juiste keuze. Als buitenstaander kun je het niet beter weten”, zei Nagel. „Dictatoriaal gedrag”, vond een aantal weglopers.

In de zaal werd de sfeer er niet minder om. Ben Cramer haalde met Jan Nagel herinneringen op aan toen zij samen eind jaren zeventig meededen aan het amusementsprogramma Sterrenslag. Hij moest weliswaar de band een aantal keer opnieuw laten starten – er waren kennelijk meer versies van zijn lied – maar opgewekt zong de zaal: „Ben je ouder krijg je straf / want er gaat alleen maar af.”

Na afloop was er ook nog een gratis drankje. Dat kon wel van de penningmeester „nu we met minder zijn”, zei Nagel.