2016 een rotjaar? Wacht maar op 2017

In de ‘Pessimist’s Guide to 2017’ neemt Bloomberg alvast een voorschot op alle dingen die in 2017 mis zouden kunnen gaan.

Grote kans dat je algehele gevoel over het afgelopen jaar niet uitermate positief was. Sterker nog: 2016 wordt alom gezien als een behoorlijk sh*tjaar. Het was het jaar dat talloze beroemdheden ons ontvielen en het jaar van terroristische aanslagen, massale schietpartijen, zika, electorale aardverschuivingen en terrorclowns. Van het wereldnieuws word je normaal gesproken al niet bijster vrolijk en in 2016 was het volgens de publieke perceptie nog nét ietsje naarder.

Zie ook deze opsomming van ellende in 2016 door de Britse komiek John Oliver:

Maar goed dat dat annus horribilis bijna voorbij is, zou je denken. In dat geval helpt Bloomberg je graag uit de droom. In hun zogenaamde ‘Pessimist’s Guide to 2017’ nemen ze alvast een voorschot op alle dingen die in 2017 mis zouden kunnen gaan. Geen voorspelling, benadrukt Bloomberg. Slechts een visioen over hoe je tijdlijn op Facebook er komend jaar zomaar ineens uit zou kunnen zien.

Breaking news kan bijvoorbeeld worden dat Marine Le Pen in Frankrijk de verkiezingen wint. En dat Angela Merkel in Duitsland onderuit gaat. Bij een volgende economische klap valt Griekenland dan definitief uit de euro en blaast de Europese Unie zich volledig op.

Zou kunnen.

Of dat Donald Trump zich terugtrekt uit zowel de NAVO als de Verenigde Naties. Terreurgroep Islamitische Staat ziet dan zijn kans en breidt uit in Zuid-Oost-Azië. Noord-Korea lanceert vervolgens een raket richting de Verenigde Staten, waarna Trump met hangende pootjes bij China aanklopt voor steun.

Onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.

Ook Nederland speelt in het doembeeld een minirol, als het land waar in maart de eerste verkiezing plaatsvindt die de populistische domino in Europa in gang zet.

Het is trouwens makkelijk bij elk bericht je schouders op te halen en te denken: ja hoor. Leuk is dan vooral om de Pessimist’s Guide to the World van vorig jaar er nog even bij te pakken, die precies een jaar geleden verscheen. Een paar van de ‘bizarre’ scenario’s van toen: het Verenigd Koninkrijk stemt vóór een Brexit. En: Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Klein lichtpuntje: vorig jaar werd gespeculeerd over dat Angela Merkel het veld zou moeten ruimen om haar vluchtelingenpolitiek. Vooralsnog is dat dit jaar niet gebeurd. Maar goed: 2016 duurt dan ook nog drie weken.

Alle doembeelden op een rijtje: The Pessimist’s Guide to 2017