20 jaar celstraf in zaak chaletmoord

De rechtbank acht bewezen dat S. in 2014 een zakenman om het leven bracht met tientallen messteken.

Rechtbanktekening van Janet S. (2e L) met haar advocaat P.W. Szymkowiak in de rechtbank in Zutphen. Illustratie: Aloys Oosterwijk / ANP

De rechtbank in Zutphen heeft Janet S. (31) maandag veroordeeld tot twintig jaar cel in de zaak die bekend staat als de ‘chaletmoord’. De celstraf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Wel krijgt S. van de rechter, anders dan de eis van het OM, geen tbs opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat S. in 2014 een zakenman om het leven bracht met een bijl. De man kwam ten val en is nooit meer overeind gekomen. Hij is vastgebonden waarna tientallen steekwonden werden toegebracht. Het lichaam van de man werd in maart 2014 door de brandweer gevonden in een brandend chalet. Vermoedelijk was sprake van afpersing. S. had duizenden euro’s van het slachtoffer geleend.

Geen tbs

De rechtbank in Zutphen sprak S. vrij voor moord. Volgens de rechter kan voorbedachte raad niet worden bewezen. Ook gaat de rechtbank niet mee in de eis van het OM om de vrouw tbs op te leggen.

Het OM eiste vorige maand twintig jaar cel gevolgd door tbs met dwangverpleging. Volgens het OM was wél duidelijk sprake van voorbedachte rade en moest S. veroordeeld worden voor moord. Ook benadrukte het OM dat als de rechtbank geen mogelijkheid zag tot het opleggen van tbs, ‘niets anders dan levenslang’ restte. S. wilde niet meewerken aan psychiatrisch onderzoek en daarom was het niet mogelijk om een stoornis bij de vrouw vast te stellen.

Maandag deed de rechtbank ook uitspraak in de zaken tegen de medeverdachten van Janet S.. Youri B. is veroordeeld tot twee jaar cel, Joyce N. tot anderhalf jaar cel en Danny S. heeft één jaar celstraf opgelegd gekregen.

    • Clara van de Wiel