Zware bomaanslag treft kopten in Kairo

Onrust in Egypte Ondanks extra bewaking ging zondag een bom af bij een koptische kerk in Kairo. De christelijke minderheid is vaker doelwit van geweld.

Foto Reuters

Bij een bomaanslag bij de koptische kathedraal in Kairo zijn zondag zeker 25 doden gevallen. Het gaat om de ergste aanslag tegen een christelijke kerk in Egypte sinds 2011, toen 23 mensen om het leven kwamen bij een bomaanslag tijdens een middernachtmis in Alexandrië.

De aanslag gisteren vond plaats in een kapel aan de rand van het complex waar zich de koptische kathedraal van Kairo bevindt. De bom ontplofte aan de kant van de kapel waar de vrouwen zitten. Onder de slachtoffers bevinden zich ook zes kinderen.

„De priester had nog maar net tot het gebed opgeroepen toen de explosie gebeurde”, zei Emad Shoukry tegen Reuters. „Er was zoveel stof dat je de uitgang niet kon zien. Overal waren mensen aan het gillen.”

Het was niet meteen duidelijk of de bom naar binnen is gegooid dan wel verstopt was. De kathedraal, het voornaamste christelijke gebedshuis in Egypte, is al eerder belaagd geweest door salafisten en de veiligheid is er doorgaans streng.

De aanslag is nog niet opgeëist maar op sociale media verheugden aanhangers van IS zich erover. De Egyptische regering is verwikkeld in een strijd met het een filiaal van IS in het noorden van het Sinaï-schiereiland. Dat eiste vorig jaar nog het neerhalen van een Russisch passagiersvliegtuig op. Daarbij kwamen alle 224 inzittenden om het leven.

De kopten scheidden zich al in de vijfde eeuw na Christus af van de katholieke kerk in Rome. Hun paus zetelt in Alexandrië. De meeste kopten wonen in Egypte. Ze vormen in totaal naar schatting tien procent van de Egyptische bevolking van 90 miljoen mensen. Het is daarmee de grootste christelijke minderheid in het Midden-Oosten.

In Egypte vinden wel vaker aanslagen plaats maar meestal zijn die gericht tegen de veiligheidsdiensten. Vrijdag nog werden zes politieagenten gedood door een explosie bij een checkpoint langs de weg naar de piramides van Giza. Net als de piramides vormen de koptische kerken vanouds een toeristische trekpleister in Kairo maar door de onrust van de laatste jaren is het aantal buitenlandse bezoekers sterk gedaald.

President Sisi heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van de aanslag van zondag. Sisi genoot aanvankelijk veel steun onder de christenen nadat hij in 2013 president Morsi van de Moslimbroederschap omver had geworpen.

Maar de christenen betaalden toen ook de prijs voor Sisi’s hardhandige aanpak van Morsi’s aanhangers: in Opper-Egypte werden tientallen kerken in brand gestoken. De laatste tijd worden christenen opnieuw regelmatig aangevallen, meestal door moslims die protesteren tegen de bouw van een kerk. Zoals onder Morsi, en Mubarak voor hem, klagen de christenen dat de overheid te weinig doet om hen te beschermen.