Zeker 25 doden bij bomaanslag op koptische kerk Kairo

De aanslag is niet opgeëist. In Egypte worden vaker aanslagen op christelijke doelwitten gepleegd, vaak door islamitische militante groeperingen.

Een medewerker van de St. Mark-kathedraal maakt de plek waar de aanslag plaatsvond schoon.
Een medewerker van de St. Mark-kathedraal maakt de plek waar de aanslag plaatsvond schoon. Foto Omar El-Hady/AP

Bij een bomaanslag op een koptische kerk in de Egyptische hoofdstad Kairo zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen. Nog eens 49 mensen raakten gewond, schrijft AP. De meeste slachtoffers zouden vrouwen en kinderen zijn.

De aanslag op de St. Mark-kathedraal in het centrum van de stad is nog niet opgeëist. Volgens de Egyptische staatstelevisie zou een terrorist een bom in de kapel hebben gegooid. Anderen zeggen dat de bom al in de kerk geplaatst was toen hij ontplofte. Op het moment van de explosie was het laatste deel van de zondagsmis bezig. De kathedraal is een van de grootste kerken in Afrika en het Midden-Oosten.

In het verleden zijn er vaker aanslagen op christelijke doelwitten gepleegd, vaak door islamitische militante groeperingen. In 2011 kwamen bij een bomaanslag op een kerk in Alexandrië 21 mensen om het leven. Aanhangers van de in Egypte verboden Moslimbroederschap plegen sinds 2013, toen hun leider Morsi werd afgezet als president, aanslagen op christenen van wie zij denken dat ze verantwoordelijk zijn voor de staatsgreep.

    • Sam de Voogt