Ajax gaat in blessuretijd onderuit, Feyenoord verstevigt koppositie

De Amsterdammers verliezen in Enschede door een benutte penalty van FC Twente. Koploper Feyenoord komt in Alkmaar vier keer tot scoren: 0-4.

Foto: ANP

FC Twente heeft zondagmiddag in Enschede gewonnen van Ajax. De Amsterdammers kregen in de blessuretijd een penalty tegen. Deze werd verzilverd door de Pool Mateusz Klich. Ajaxverdediger Viergever raakte met zijn hand de bal in het strafschopgebied, wat hem zijn tweede gele kaart en de tegenstander een penalty opleverde.

Doordat Feyenoord eerder op de dag won staan de Rotterdammers nu drie punten voor op de Amsterdammers. Ajax leed na twintig ongeslagen duels de eerste nederlaag in de eredivisie.

Makkelijke winst

Koploper Feyenoord heeft in de wedstrijd tegen AZ hard gewerkt aan het doelsaldo. De club uit Rotterdam won de uitwedstrijd in Alkmaar tegen AZ met 0-4. Voor de club uit Alkmaar was het de eerste thuisnederlaag van het seizoen. Feyenoordspeler Steven Berghuis, die deze wedstrijd de voorkeur kreeg boven Dirk Kuijt, scoorde na tien minuten het eerste doelpunt. De doelpunten erna werden gemaakt door Jan-Arie van der Heijden, Nicolai Jörgensen en Tonny Vilhena.

Naast de wedstrijden van Ajax en Feyenoord won FC Utrecht in eigen huis tegen Heracles met 2-0. FC Utrecht is daarmee voor het achtste duel op rij ongeslagen. Hoewel FC Utrecht constant op de helft van de tegenpartij speelden kwamen de doelpunten voort uit een strafschop en een eigen doelpunt van Heraclied Mike te Wierik. Sebastién Haller benutte vijf minuten voor tijd een strafschop.

Punten voor Vitesse

Vitesse heeft eerder vandaag in een saaie wedstrijd drie punten weten te pakken bij Sparta. Pas in de slotfase wist Ricky van Wolfswinkel de ban te breken: 0-1.

Vitesse mag zich gelukkig prijzen met de drie punten, want geen van beide clubs maakte echt aanspraak op de overwinning. Dat kwam niet per se door de slechte intenties waarmee de teams in Het Kasteel het veld op waren gekomen, maar had eerder te maken met dat er nagenoeg niets lukte bij de spelers. Nadat Vitesse een van de eerste grote kansen van de wedstrijd in de 83e minuut miste, kopte Van Wolfswinkel uit de daaropvolgende corner het winnende doelpunt binnen. In de slotfase kreeg Sparta-speler Stijn Spierings nog rood nadat hij gefrustreerd natrapte.

Door de overwinning klimt Vitesse naar de zesde plaats; Sparta staat nu twaalfde.

    • Heleen Gorris
    • Sam de Voogt