Van verdeeldheid is niets te merken op PvdA-bijeenkomst

De PvdA sprak tijdens een bijeenkomst met oud-fractievoorzitters over de toekomst van de sociaaldemocratie. Van eventuele tweedracht tussen het Samsom- en Asscher-kamp lijkt geen sprake.

Mariette Hamer, Job Cohen, Ad Melkert, Jacques Wallage, Wim Meijer en Jeroen Dijsselbloem tijdens een debat in de Rode Hoed met oud-fractievoorzitters over de verwachtingen voor de campagne van de PvdA voor de verkiezingen in 2017. Foto Koen van Weel / ANP

Over Samsom en Asscher gaat het maar kort, op zondagmiddag in de Rode Hoed. Bij een door de Volkskrant georganiseerd debat over de PvdA zijn naast Jeroen Dijsselbloem vijf oud-fractievoorzitters aangeschoven om over de sociaal-democratie te praten. Tijdens de aftrap heeft de minister van Financiën, die zich tijdens de lijsttrekkersstrijd had uitgesproken voor Diederik Samsom, voor beide voormalige kemphanen mooie woorden paraat. ‘Ik heb me er nog niet bij neergelegd dat we Diederik niet gaan terugzien in de politiek’, zegt Dijsselbloem, die in 2003 samen met Samsom begon in de fractie. Maar hij noemt het ook ‘een genot’ om samen te werken met Lodewijk Asscher.

Lees ook dit profiel van Diederik Samsom: Samsoms laatste grote moment was in 2012

Maandagmiddag kiest de PvdA-fractie een nieuwe fractievoorzitter: de nieuw gekozen leider zit immers nog in het kabinet. Een van de genoemde kandidaten is vicefractievoorzitter Attje Kuiken. Wie zal worden gekozen is aan de fractie, zei Dijsselbloem, maar: ‘Er zit een goede vicefractievoorzitter.’ Maandag is ook het kerstdiner van de PvdA, waar het Samsom- en Asscher-kamp zij aan zij zullen moeten zitten.

Verheffing en verbinding

In de Rode Hoed is van eventuele tweedracht niks te merken en van verslagenheid evenmin. Voor de sociaal-democratie is nog altijd een belangrijke rol weggelegd, meent Dijsselbloem; ‘De PvdA staat voor verheffing en verbinding. De behoefte daaraan is groter dan ooit.’ De suggestie dat de partij haar achterban in de steek heeft gelaten wijst hij af. De voor de PvdA niet erg florissante peilingen zijn vooral te wijten aan de financiële crisis, aldus Dijsselbloem.

Lees ook dit profiel van Lodewijk Asscher: Lodewijk Asscher is veel minder keurig geworden

Ook Jacques Wallage, fractievoorzitter van 1994 tot 1998, houdt de moed erin. ‘Ik ben helemaal niet zo somber. We zitten in een fase waarin het geloof even helemaal weg is, maar mensen hunkeren nog steeds naar een serieus antwoord op de problemen van deze tijd.’ Hij noemt er twee: de veranderende arbeidsmarkt en de onzekerheid over pensioenen. ‘Het antwoord van de populisten zal futiel en leeg blijken te zijn. Dat moeten wij laten zien.’ Ook SER-voorzitter Mariëtte Hamer, van 2008 tot 2010 fractievoorzitter, wijst vooral op sociaal-economische thema’s, zoals globalisering en robotisering. Over immigratie, islam en Europa, de thema’s van Wilders, gaat het deze middag nauwelijks.

Linkse samenwerking

Over de vorm van een linkse samenwerking verschillen de panelleden van mening. Job Cohen noemde een fusie van PvdA, SP en GroenLinks zaterdagavond bij Met het oog op morgen ‘op termijn helemaal geen raar idee’. Maar Dijsselbloem ziet er niets in: ‘Dat zal leiden tot nieuwe partijen. Want óf de nieuwe partij is te rechts en dan ontstaat er een nieuwe linkse partij, óf de partij is te links en dan wordt D66 heel groot. Het Nederlandse politieke bestel staat veel partijen toe en dat heeft ook iets moois.’

De slotvraag uit de zaal is voor PvdA-lid, cultuurhistoricus en frequente Rode Hoed-bezoeker Thomas von der Dunk. De samenwerking met de VVD noemt hij ‘het meest rampzalige besluit uit de geschiedenis van de partij’. Op zijn vraag aan de prominenten of zij het ook niet voor herhaling vatbaar vinden, antwoordt Dijsselbloem resoluut: ‘Grote flauwekul.’ Hij wijst op de positie van de PVV in de peilingen. ‘Als we gedwongen worden samen te werken met de VVD om de extremisten weg te houden van de macht, zal ik dat doen.’ De zaal applaudisseert.

    • Floor Rusman