‘Sociaal-democraten winnen verkiezingen Roemenië’

Uit de eerste twee exitpolls blijkt dat de partij waarschijnlijk een grote meerderheid van de stemmen behaalt.

Sociaaldemocratische partijleider Livia Dragnea Vadim Ghirda/AP

De sociaal-democratische partij PSD wint met grote meerderheid de parlementsverkiezingen in Roemenië. Dat blijkt uit de eerste twee exitpolls, meldt persbureau AP zondagavond. De partij zou 45 procent van de stemmen halen, tegenover 21 procent voor de centrumrechtse PNL.

Partijleider Liviu Dragnea heeft al gereageerd op de eerste resultaten en zei de komende dagen te zullen beginnen aan gesprekken over een coalitie. Vermoedelijk zal hij met de kleine liberale partij ALDE een meerderheid proberen te halen in het 504-zetels tellende parlement.

Brand in nachtclub

De PSD regeerde tot een jaar terug ook al, maar premier Victor Ponta moest plots aftreden na demonstraties die volgden op een brand in een nachtclub waarbij 64 mensen omkwamen. Veel Roemenen waren boos omdat corruptie ertoe zou hebben geleid dat de nachtclub onder onveilige omstandigheden open was. Sindsdien werd het land bestuurd door een technocratische regering. Nu lijkt de sociaal-democratische partij echter weer aan de macht te komen, na een campagne waarin de partij vooral beloofde meer uit te geven aan sociale voorzieningen.

Partijleider Dragnea werd eerder dit jaar veroordeeld voor stemfraude. Hij zou in juli 2012 gesjoemeld hebben met stemmen bij een referendum over het aftreden van de voormalige president Traian Baescu. Hij hoefde uiteindelijk niet de cel in.

Red Roemenië

Opvallende nieuwkomer in Roemenië lijkt de anti-corruptie partij Red Roemenië-Unie (USR). Die haalde volgens de polls 9 procent van de stemmen. De partij is vooral onder jongeren populair. Na een groot succes bij de gemeenteraadsverkiezingen in Boekarest besloot ze ook mee te doen aan de parlementsverkiezingen, en dat lijkt succesvol uit te pakken.

De officiële uitslagen worden maandagmorgen verwacht. De opkomst bedroeg iets minder dan veertig procent.

    • Milo van Bokkum