Opinie

    • Jutta Chorus

Luisteren naar de onderbuik

Staatssecretaris en PvdA-campaigner Sharon Dijksma zegt dat we moeten luisteren naar de onderbuik, dus ga ik naar de winkelstraat bij mij om de hoek in de Utrechtse Oudwijk. Vroeger een arbeidersbuurt, nu nog steeds een witte wijk waar jonge gezinnen neerstrijken. Bewoners stemden in 2012 D66 (29 procent), VVD (28 procent) en PvdA (23 procent).

Bij slagerij Brouwer („Er is weer hamtaart”) is het meteen raak. Discussie over het Wildersproces. „Dom dat hij namens het volk sprak dat hij nog niet heeft verdiend”, zegt een man met een pet op. „Hij is lui”, antwoordt een vrouw met stekelhaar. De winkeliers die er langer zitten, zien het allemaal: politiek is de winkel binnen gekomen. „Staan de nieuwe peilingen al online”, vraagt een klant bij ijzerwarenwinkel Langerak. Wilders blaat maar, hij komt nooit met een plan, teken ik hier op. Maar ook uit de mond van een klant die een kopje koffie krijgt: „Zwarte koffie – mag ik dat nog zeggen?”

Misschien horen politici het allemaal niet, maar er wordt volop gepraat in de onderbuik, in jaren is er niet zoveel gepraat, zeggen de winkeliers. „Het is hier net een buurthuis”, zegt slager Niels Brouwer. „Soms loopt de spanning zo hoog op dat ik de deur even openzet.”

Toen Natasja Stoon en Mijntje Bos vijftien jaar geleden in een oude drukkerij een cadeauwinkel begonnen, spraken klanten „hooguit over de hoge parkeerprijs”. Nu gaat het over het al of niet inenten van kinderen, het weren van auto’s uit de stad en het weer is het milieu geworden. „Hoezo mooi weer? Het is het klimaat, stupid.” Het einde van het praatje voor de vaak.

Mensen ventileren steeds makkelijker hun mening, valt Stoon op. „Ze zoeken eerder bevestiging dan discussie.” „Mensen vinden steeds meer, maar durven zich minder uit te spreken”, zegt Willem Langerak.

Hoe reageren de winkeliers op al die meningen? Langerak laat klanten die om een praatje verlegen zitten het sneeuwlandschap met treintjes in de etalage zien. „We houden het luchtig.” De slager houdt zijn mening voor zich. „Voor je het weet, zeg je iets verkeerds.” De eigenaressen van Zinin lachen en knikken. Klanten lezen alles wat los en vast zit. Ze zetten hun zorg om in kennis. „Ze spuien hun mening om met een beter gevoel naar buiten te gaan”, zegt Stoon. „Zo, dat heb ik lekker kwijt gekund.”

Op straat loopt een buurman met in zijn ene hand drie fietswielen en onder zijn arm de krant. Het Wilders-vonnis is geveld: „Nu kan het politieke debat beginnen”, zegt hij. Oudwijk is er klaar voor. Nu Sharon Dijksma nog.

Jutta Chorus (@juttachorus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.
    • Jutta Chorus