Koerdische groepering TAK eist aanslag Istanbul op

De groepering is een radicale afsplitsing van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Een man legt bloemen op een politieauto, de dag na de bomaanslagen bij het stadion van voetbalclub Besiktas.
Een man legt bloemen op een politieauto, de dag na de bomaanslagen bij het stadion van voetbalclub Besiktas. Foto Yasin Akgul / AFP

De Koerdische groepering TAK, een radicale afsplitsing van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Istanbul zaterdagavond opgeëist. De groep deed dat op haar website. Eerder claimde de Turkse regering dat de PKK achter de aanslagen zat.

De beweging, met een naam die naar het Nederlands vertaalt als ‘Koerdische Vrijheidsvalken’, schrijft dat de acties niet gericht zijn tegen het volk, maar tegen de Turkse veiligheidstroepen. Door twee explosies bij het stadion van de voetbalclub Besiktas kwamen zaterdagavond 38 mensen om het leven. Dertig daarvan waren politieagenten. Er vielen meer dan 150 gewonden.

Lees ook: Voor Turkije is 2016 een zwart jaar

De TAK heeft eerder de verantwoordelijkheid voor aanslagen in Turkije opgeëist. Bij de explosies van zaterdag kwamen volgens de organisatie twee eigen leden om het leven.

    • Milo van Bokkum