IS neemt opnieuw historische stad Palmyra in

Door Russische aanvallen werd IS aanvankelijk teruggedrongen, maar de terreurgroep is weer terug in Palmyra.

De historische Syrische stad Palmyra. Foto: AFP

IS heeft opnieuw de historische stad Palmyra ingenomen. Dat zegt de gouverneur van de regio Homs op de Syrische televisie, meldt Reuters. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat IS terug is in de stad.

Zaterdag wist IS na drie dagen van gevechten opnieuw een deel van de stad in handen te krijgen, maar door hevige Russische luchtaanvallen werd de terreurgroep zaterdagnacht teruggedrongen. Enkele uren later wist de groepering echter toch weer de stad in te nemen. Dat lukte onder andere door versterking uit de ‘hoofdstad’ van IS, Raqqa.

In mei 2015 werd Palmyra ook al ingenomen door IS. De terreurgroep richtte toen veel schade aan aan de imposante Romeinse ruïnes in de stad. In maart van dit jaar heroverde het Syrische regime Palmyra weer op IS, met hulp van Russische bombardementen.

Nieuwe aanval

Afgelopen donderdag opende IS dus weer de aanval op de stad, die ligt op een strategisch kruispunt richting de steden Damascus en Homs, steden die beide onder controle vallen van het regime van Assad. Volgens de directeur van het Observatorium, Rami Abdel Rahmane, hebben de jihadisten de stad weer in handen, nadat ze zich enkele uren uit de stad hadden teruggetrokken:

“IS heeft zondag, ondanks Russische bombardementen, Palmyra weer volledig in handen, na de terugtrekking van het Syrische leger in het zuiden van de stad.”

Bij de luchtaanvallen van Rusland zou zaterdagnacht een groot aantal strijders van Islamitische Staat zijn omgekomen, zo liet het uit Groot-Brittannië opererende Obervatorium eerder weten. Volgens het Russische leger ging het om meer dan driehonderd IS-strijders.

    • Milo van Bokkum
    • Etienne Verschuren