Recensie

Recensie

In ‘Pablo’ vertellen dansers wat Picasso gezien moet hebben

Rijzende ster Marcos Morau maakte de voorstelling ‘Pablo’. Die gaat over Spanje zoals Picasso dat kende: een fascistische dictatuur.

Dat Spanje het land met de langste fascistische dictatuur van Europa was, wordt vaak vergeten. Wie de nieuwe voorstelling Pablo van Scapino Ballet Rotterdam ziet, kan er echter niet omheen: Spaanse burgers, getooid met nationalistische sjerpen en armbanden, worden door een generalísimo met pistool in het gareel gehouden. Nu en dan wordt willekeurig iemand terechtgesteld, de lijkwagen vol kransen staat altijd klaar. Weduwen met zwartkanten mantillas rijden treurend rond in hun rolstoelen.

Zo toont Marcos Morau, internationaal een rijzende ster, vaak in een sfeervol Goyaans halfduister, het Spanje zoals Pablo Picasso dat kende. En ontvluchtte: als een frisse bries scheuren twee naakte meisjes op hun brommer over het toneel, uitgelaten zwaaiend met de Franse vlag. Frankrijk stond voor artistieke ontwikkeling, politiek debat, vrijheid en seksuele bevrijding. Alles wat Spanje níet had.

Lees verder na de trailer

Picasso zelf komt in Pablo niet voor, maar dansers vertellen wat hij moet hebben gezien. Ook sommen zij de namen op van Picasso’s vrouwen en de beroemdheden die zijn tijdgenoten waren, van Paul Gauguin tot Martin Luther King. Overbodig: show, don’t tell werkt hier beter.

Bijvoorbeeld als de dansers zich in tableaus opstellen waarin met enige fantasie verwijzingen naar Picasso’s meesterwerken als Guerníca en Les Demoiselles d’Avignon te herkennen zijn.

De muziekcollage van Boléro, Marseillaise, Tsjaikovski’s Ouverture 1812, het Spaanse volkslied en pasodobles werkt uitstekend en de groepschoreografieën worden strak uitgevoerd.

Punt van kritiek is wel dat de gehoekte, staccato armbewegingen, chorus lines en synchrone formaties op den duur op elkaar gaan lijken. Misschien een dramaturgische keuze, mogelijk doordat Morau van huis uit geen choreograaf is, maar beeldend kunstenaar. Zijn oog voor plastiek maakt dan ook veel goed.