Het zit FC Twente eindelijk weer een beetje mee

FC Twente-Ajax Met werklust versloeg FC Twente het onverslaanbaar geachte Ajax. De club heeft het bestaan in de marges achter zich gelaten.

Nick Viergever veroorzaakt een penalty wegens hands waaruit Twente de 1-0 scoort.
Nick Viergever veroorzaakt een penalty wegens hands waaruit Twente de 1-0 scoort. Foto ANP

Als in de dagen dat hier nog om de titel gestreden werd – niet eens zo heel lang geleden was dat – zo daalde het wild weggeworpen bier aan het slot van de wedstrijd neer over supporters in de lager gelegen rijen. Nadat Mateusz Klich in de 92ste minuut met een bekeken penalty de 1-0 binnenschoof en de beloning bracht voor getoonde werklust, ontstak het van voetbalgeluk verstoken volk in een extase die nog lang aanhield in de Grolsch Veste, met hardcore en schlagermuziek dat weerklonk uit speakers in stadionruimtes vol dronken gelukzaligen. Ajax over de knie, dat went nooit, zeker niet aangezien het al zeven jaar geleden was dat het gebeurde, in het seizoen waarin FC Twente de landstitel won.

Zo ging dat zondagavond in Enschede: het financieel gekortwiekte FC Twente dat, sneller dan menig mens kon vermoeden, het bestaan in de marges van de eredivisie achter zich heeft gelaten en zesde staat, versloeg het ongenaakbare keurkorps van Ajax. Toegegeven, in een duel waarin 0-0 meer recht had gedaan aan de krachtsverhouding. Het zij zo.

De verbaal wat afgemeten René Hake is er de coach niet naar om te jubelen over de mooiste zege in zijn loopbaan als hoofdcoach – „dit is er één van vele en ik hoop dat er nog vele volgen”. Maar sinds hij in uiterst roerige tijden de ontslagen Alfred Schreuder opvolgde, met als debuut Ajax-thuis (1-1) september vorig jaar, heeft het zoet van de overwinning vermoedelijk nooit zo zoet gesmaakt als zondag.

Lees ook: Fantasievol Feyenoord danst door defensie van euforisch AZ

Accuut vormverlies

Het machtige Ajax dat sinds de oorveeg aan de Don tegen het Russische Rostov in de voorronde Champions League niet meer verloor in alle competities, betaalde de rekening voor de onnauwkeurige passing voor de vijandelijke goal en acuut vormverlies bij net één speler te veel. Zijnde niet spelmaker Hakim Ziyech overigens. Hij had er zichtbaar veel zin in, hier in Enschede terug op het veld waar hij in twee kwakkelseizoenen van de club FC Twente formidabele individuele prestaties leverde. Maar hij, nog niet verloren in Ajax-shirt, verkeek zich op de verbetenheid van zijn ex-ploegmakkers over wiens niveau hij zich vorig jaar in een geruchtmakend interview met de Volkskrant nog eens laatdunkend uitliet.

Een week voor het sluitstuk van de eerste competitiehelft, tegen PSV komende zondag om 16.45 uur in Amsterdam, is de onverslaanbaar geachte ploeg Ajax door een schlemielige veeg met de hand van Nick Viergever het aura van onoverwinnelijkheid kwijt. De zondaar Viergever zelf zal er zondag niet bij zijn, aangezien hij met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd voor zijn opzettelijke handsbal. Hij is geschorst.

Stevig in de subtop

De penalty, terecht gegeven, werd door Klich benut dus en zo zit het FC Twente weer eens mee in het curieuze clubjaar 2016. Wie had dat gedacht? Een jaar nadat de uitsluiting voor drie seizoenen Europees voetbal zo zwaar een straf niet leek – de club vocht immers tegen degradatie meer dan dat het omhoog kon kijken – staat FC Twente stevig in de subtop van de eredivisie. Op het fundament van een zelf opgeleide verdediging met jonge Tukkers en een paar paardenlongen op het middenveld, met de grillige brille van gehuurd talent voorin. Een elftal dat, zondag althans, met de wil om te werken voor elkaar een zege op Ajax bij elkaar vocht.

    • Bart Hinke