Gentiloni benoemd als nieuwe premier Italië

De Italiaanse president heeft minister Paolo Gentiloni van Buitenlandse zaken gevraagd een nieuwe regering te vormen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse zaken Paolo Gentiloni.
De Italiaanse minister van Buitenlandse zaken Paolo Gentiloni. Foto Remo Casilli/Reuters

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft minister Paolo Gentiloni van Buitenlandse zaken gevraagd een nieuwe Italiaanse regering te vormen. Gentiloni heeft het mandaat gekregen om met politieke partijen te gaan praten over een nieuw kabinet waaraan hijzelf als premier leiding zal gaan geven.

De benoeming van Gentiloni als formateur komt naar Italiaanse maatstaven snel. President Mattarella rondde zaterdag zijn gesprekken over de toekomst van Italië met de ruim veertig politieke partijen af. Mogelijk heeft de aanstaande Europese Raad, komende donderdag gepland, een rol gespeeld bij de snelle benoeming van Gentiloni.

Gentiloni zou aanstaande dinsdag al zijn nieuwe ministersploeg kunnen presenteren, die niet veel zal verschillen van het kabinet onder Renzi. Op die manier kan de regering na een vertrouwensstem in het parlement op woensdag beëdigd worden en op donderdag afreizen naar Brussel.

Betrokken bij oprichting PD

De 62-jarige Gentiloni is sinds 2014 minister van Buitenlandse zaken, nadat hij de huidige EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini opvolgde. Hij heeft de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld bij de vorming van een nationale regering in Libië. Daarvoor was hij betrokken bij de oprichting van de PD in 2007. Voordat Gentiloni minister werd, was hij journalist en partijstrateeg van de PD.

De keuze voor Gentiloni heeft mogelijk ook te maken met de situatie van de Italiaanse banken. De Monte dei Paschi di Siena (MPS), de op twee na grootste bank van het land, staat op omvallen. De regering van Renzi was betrokken bij pogingen de bank te redden. De aanstelling van Gentiloni zou Pier Carlo Padoan, de huidige minister van Financiën die ook werd genoemd als premierskandidaat, de mogelijkheid bieden in zijn huidige rol aan te blijven en de reddingsactie van MPS voort te zetten.

Lees ook over MPS: Riskant noodplan voor Italiaanse bank

Nieuwe kieswet

Italië zit zonder regering nadat premier Renzi is afgetreden als gevolg van het referendum vorige week. Afgelopen zondag stemde de Italiaanse bevolking tegen een hervorming van de grondwet. Omdat Renzi zijn politieke lot aan de uitslag had verbonden, werd het ook een volksraadpleging over het functioneren van de premier. Nadat de uitslag bekend werd, maakte Renzi bekend op korte termijn af te treden. Dat deed hij officieel op woensdag.

Lees ook: Is Renzi afgeschreven na het referendum in Italië?

Oppositiepartijen als de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord, die de uitslag van het referendum als succes hebben geclaimd, zijn voorstanders van vervroegde verkiezingen. President Mattarella lijkt echter te willen wachten met het uitschrijven van verkiezingen totdat er een nieuwe kieswet is aangenomen, iets waarop ook de meeste politieke partijen willen wachten. In dat scenario volgen er naar verwachting nieuwe verkiezingen in de zomer van 2017.