Eén ‘droge klap’ met de vlakke hand wil hij wel toegeven

Wie: Henk

Kwestie: diefstal, bedreiging, afpersing

Waar: rechtbank Arnhem

De zaak tegen Henk (34) heeft nogal wat haken en ogen; hij zou samen met een maat driemaal een kennis geld hebben afgeperst, hem stevig hebben toegetakeld met een hamer, een bierglas en een mes. En ze zouden tevens een grote hoeveelheid waardevolle spullen uit zijn caravan hebben gestolen en in een pandjeshuis hebben ‘beleend’.

Maar die kennis, op wiens aangifte de hele zaak draait, heeft daar niet hele duidelijke verklaringen over afgelegd. Dat blijkt namelijk iemand met ‘psychische problematiek’ of in de woorden van Henk „die is niet helemaal honderd”. Daardoor is onzeker wat precies het aandeel van Henk is geweest, die met enige bravoure iedere betrokkenheid ontkent. De officier erkent dat niet alle data van de incidenten in het onderzoek helder zijn. Dat ook niet al het letsel overeenkomt met de ernst van het geweld - en er zijn tegenstrijdige verklaringen.

Henk staat vandaag terecht in Arnhem; zijn maat moet nog voorkomen, nota bene in Utrecht. Het dossier was nogal chaotisch, zegt de voorzitter. De officier kan de advocaat van het slachtoffer ook niet vertellen waar de in beslag genomen goederen, muziekinstrumenten en elektronica, precies zijn. En of ze er nog zijn.

De rechter neemt uitgebreid al het bewijs met Henk door, waaronder de verhoren bij de politie en de rechter-commissaris. Daarin bevestigde Henk dat hij wel betrokken is geweest, maar meer op de achtergrond. Eén ‘droge klap’ met de vlakke hand wil hij wel toegeven. En het ‘leeghalen van de caravan’, dat hadden ze misschien niet moeten doen. Maar op de zitting ontkent Henk weer alles.

Dat hij zijn vriendin bij het slachtoffer is gaan ophalen, dat is juist, ja. Dat hij kwaad was omdat ze door hem „met pillen was volgestopt”, dat is ook waar. Maar van geld afpersen of grof geweld door hem was geen sprake. „Hij maakt er een hele actiefilm van”, zegt Henk. Hij is een lange, tanige man in een voetbalshirt, die in het dossier steevast wordt omschreven als erg agressief en intimiderend. Het slachtoffer beschrijft Henk als de president van motorclub No Rules, maar dat ontkent Henk. „Ik heb geeneens een rijbewijs.” „Maar dat weerhoudt u er niet van toch te rijden lees ik in het dossier?” zegt de voorzitter. Henk geeft het met een grijns toe.

Antisociaal gedrag

Zijn strafblad begon toen Henk 15 was en omvat 32 bladzijden. Alleen dit jaar werd hij al drie maal veroordeeld voor afpersing, diefstal en bedreiging. De officier eist anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, drie jaar proeftijd en een contactverbod met het slachtoffer. Die vraagt zelf ruim 6.000 euro vergoeding. De officier wil ook dat er op Henk verdiepingsdiagnostiek wordt toegepast. „Dit gaat verder dan antisociaal gedrag.”

Henk heeft geen vast adres meer nadat hij vanwege een hennepplantage uit zijn huurhuis is gezet. Van werk of een opleiding is in zijn leven geen sprake geweest – hij leeft van een Wajong-uitkering en heeft schulden. Tot 2011 was hij verslaafd aan harddrugs. Maar nu laat hij het bij wiet en alcohol, waarvan hij het gebruik naar eigen zeggen onder controle heeft. Met zijn vriendin zwerft hij nu van vriend naar vriend. Hij heeft drie kinderen, van 5, 15 en 16. Toezicht door de Reclassering is de laatste vier keer steevast mislukt, maar nu zegt Henk toch dat hij toezicht zou accepteren. Wat een van de rechters tot de vraag brengt „wat er dan nu veranderd is”. Henk legt uit dat zijn oudste zoon inmiddels ook vastzit – en dat wil hij niet. Hij wil bij zijn kinderen zijn en leren hen op te voeden ‘met woorden in plaats van fysiek’. De Reclassering vindt Henks recidivegevaar hoog. Henk zegt dat hij nu gemotiveerd is: „Ik word ook een dagje ouder, dit kan zo niet doorgaan.”

De rechtbank veroordeelt Henk tot 15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk, een contactverbod en 2.800 euro schadevergoeding. Ook moet hij zich laten behandelen.

    • Folkert Jensma