Conservatieven op voorsprong bij verkiezingen Macedonië

Met iets minder dan de helft van de stemmen geteld lijkt de partij de winnaar.

Een stembureau in de hoofdstad Skopje Boris Grdanoski/AP

De conservatieve VMRO-DPMNE heeft met 44 procent van de stemmen geteld een voorsprong bij de parlementsverkiezingen in Macedonië. Dat meldt Reuters zondagavond. De partij heeft op dit moment 41 procent van de stemmen, tegenover 36,6 procent voor de sociaal-democratische SDSM.

Daarmee lijkt partijleider Nikola Gruevski terug te keren als premier nadat hij begin 2016 aftrad. Dat gebeurde onder druk van een door de EU onderhandelde deal nadat het land verscheurd werd door protesten door een corruptieschandaal. Er werd een overgangsregering ingesteld.

Partijleider sinds 2003

Nu lijkt Gruevski, die het land al leidde sinds 2006 en zijn partij sinds 2003, terug te keren. De verkiezingen stonden eigenlijk al voor eerder gepland, maar werden steeds uitgesteld omdat de oppositie meer garanties wilde over de eerlijkheid van het stemproces. Volgens waarnemers zijn er bijna geen onregelmatigheden geconcludeerd. Een aantal personen maakten foto’s van hun stembiljet, maar dat is illegaal.

De VMRO-DPMNE zou vooral op het platteland stemmen hebben gewonnen, de SDSM vooral in de grotere steden van het twee miljoen inwoners tellende land. De definitieve uitslag wordt pas op dinsdag verwacht.

    • Milo van Bokkum