Applaus!

Foto Sören Andersson/AFP
Foto Sören Andersson/AFP

Vlak voor deze foto werd gemaakt, kreeg Ben Feringa uit handen van de Zweedse koning een diploma en een gouden medaille (die zit in het rode doosje). Vervolgens schalden trompetten en nam Feringa het applaus in ontvangst. Zaterdag kreeg hij de Nobelprijs voor de Scheikunde.

„Ik was heel erg geëmotioneerd”, zegt hij in een filmpje op nos.nl. „Voor al die jaren van onderzoek, en dat ik hier nu mag staan, heel heel heel erg bijzonder. En toen ze de song van Bob Dylan speelden werd ik toch wel heel emotioneel.”

Linksvoor, staand, de medelaureaten van Feringa. Van links naar rechts: de Britten Haldane en Kosterlitz (Nobelprijs voor de Natuurkunde), de Fransman Sauvage en de Brit Stoddart (met Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde), de Japanner Ohsumi (Geneeskunde) de Brit Hart en de Fin Holmström (Economie). Gek genoeg is de Brit Thouless (Natuurkunde) even van zijn plek; hij zat helemaal links tijdens de ceremonie.

Rechts de koninklijke familie: koning Carl Gustaf met zijn vrouw koningin Silvia. Achter hen kroonprinses Victoria en prins Daniel.

Tussen de orkestleden, links boven de bloemenwand in het midden van het podium, zit Patti Smith, die namens Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur ophaalde.

De Nobelprijs voor de Vrede (voor de Colombiaanse president Juan Manuel Santos) werd uitgereikt in de Noorse hoofdstad Oslo.

Bob Dylans speech pagina 28