‘Trump kiest baas Exxon Mobil als buitenlandminister’

Rex Tillerson knoopte als topman van het oliebedrijf goede banden aan met Rusland.

Rex Tillerson tijdens een speech in Abu Dhabi. Foto Nezar Balout / AFP

Topman Rex Tillerson van oliereus Exxon Mobil wordt waarschijnlijk minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van bronnen binnen het team van Trump. Naar verluidt wordt de benoeming komende week officieel.

Trump overwoog ook voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani, oud-presidentskandidaat Mitt Romney voor de functie en ex-generaal David Petraeus. De aankomende president van de VS liet weten dat Giuliani zichzelf vrijdag uit de strijd had teruggetrokken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump .@RudyGiuliani, one of the finest people I know and a former GREAT Mayor of N.Y.C., just took himself out of consideration for “State”.

Tillerson is sinds 2006 de hoogste baas van oliebedrijf Exxon Mobil. Als topman van het bedrijf knoopte hij goede banden aan met Rusland. In 2011 sloot hij een deal met staatsoliebedrijf Rosneft, die mogelijk 500 miljard dollar waard kon worden, waarbij Exxon Mobil naar olie mocht gaan boren in Russisch poolgebied.

Die deal ging niet door toen Amerika sancties instelde tegen Rusland. Tillerson was fel tegenstander van die sancties: “We moedigen degenen die deze beslissingen nemen aan na te denken over de brede nevenschade die ze veroorzaken bij de mensen die echt door de sancties geraakt worden.” In 2012 werd Tillerson onderscheiden met de Russische Orde van de Vriendschap, door president Vladimir Poetin. Hij zou ook persoonlijk goede banden onderhouden met Poetin.

Aandelen

Als baas van Exxon Mobil onderkende Tillerson dat de mens in ieder geval deels verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Hij zei belasting op fossiele brandstoffen een goede manier te vinden om klimaatverandering tegen te gaan. Trump ontkende steevast tijdens de campagne dat mens verantwoordelijk is voor klimaatverandering, al draaide hij na zijn verkiezing in interviews licht bij. Exxon Mobil is voorstander van het klimaatakkoord van Parijs, Trump heeft gezegd ervan af te willen.

Tillerson bezit volgens The Wall Street Journal 151 miljoen dollar in aandelen van Exxon Mobil. Het bedrijf is in meer dan vijftig landen actief. Mogelijk levert dat volgens de krant een belangenconflict op. Het opheffen van sancties tegen Rusland zou de waarde van zijn aandelen potentieel flink doen stijgen.

    • Joram Bolle