‘Russische hackers hielpen Trump tijdens campagne’

De hackers braken in op de servers van de Democraten, om zo te voorkomen dat Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen.

Donald Trump is momenteel bezig met een overwinningstoer door het hele land.
Donald Trump is momenteel bezig met een overwinningstoer door het hele land. Foto Drew Angerer / AFP

Hackers van de Russische regering hebben geprobeerd de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump. Dat blijkt uit geheime stukken van de CIA, schrijft The Washington Post. De hackers zouden onder meer e-mails van prominente Democraten hebben doorgestuurd aan WikiLeaks.

De veiligheidsdiensten weten om welke hackers het gaat. Ook het bedrijf dat de Democratische partij had ingeschakeld om het lek te dichten is met de groep bekend, aldus The Washington Post. De regering van Obama zou al maanden van de Russische inmenging op de hoogte zijn, maar uit angst voor verdere verslechtering van de banden met Rusland en beschuldigingen van oneerlijke bevoordeling van de campagne van Clinton niet in staat geweest zijn met een adequate tegenreactie te komen, zo schrijft de krant.

Bekijk hier hoe de hackers te werk gingen. De tekst gaat verder onder de video.

‘De verkiezingen zijn voorbij’

Het transitieteam van president-elect Donald Trump heeft in een korte verklaring op de berichtgeving van The Washington Post gereageerd, maar spreekt het verhaal daarin niet expliciet tegen:

“Dit zijn dezelfde mensen die beweerden dat Saddam Hussein massavernietigingswapens had. De verkiezingen zijn al een hele tijd geleden geëindigd in een van de grootste overwinningen in het Electoral College ooit. Het is nu tijd om vooruit te kijken, “Make America Great Again”.”

Trump heeft in een interview met Time Magazine voor zijn verkiezing van Persoon van het Jaar 2016 gezegd niet te geloven dat Rusland achter de hack zit:

“Het zou Rusland kunnen zijn. En het zou China kunnen zijn. En het zou een willekeurige vent in zijn huis in New Jersey kunnen zijn.”

Volgens Trump wordt Rusland vaak ingezet om zijn legitimiteit in twijfel te trekken, zei hij in Time:

“Iedere keer dat ik iets doe, zeggen ze: “Oh, Rusland heeft zich ermee bemoeid”. Waarom kunnen we niet proberen een goede band met Rusland te hebben? En ze kunnen ons helpen IS te bestrijden, wat zowel veel geld als mensenlevens kost. En ze zijn doeltreffend en slim.”

    • Bastiaan Nagtegaal