PSV heeft moeite met Go Ahead, NEC niet met ADO

Heerenveen won van Excelsior, PEC en Willem II scoorden niet.

Siem de Jong, vlak nadat hij de 1-0 maakte.
Siem de Jong, vlak nadat hij de 1-0 maakte. Foto ANP

PSV wil maar niet overtuigen. De club heeft zaterdag in het eigen Philips Stadion een moeizame overwinning geboekt op Go Ahead Eagles, de hekkensluiter van de eredivisie. Invaller Siem de Jong, die na een uur spelen werd uitgefloten toen hij binnen de lijnen kwam, maakt het enige doelpunt in de 68ste minuut.

Met een overwinning op ADO Den Haag heeft NEC wat meer afstand genomen van de degradatiezone. Het duel tussen de nummers veertien en vijftien in de eredivisie eindigde in 3-0 voor NEC, dat nu op 18 punten staat na zestien duels. ADO blijft op 14 punten steken.

SC Heerenveen won zaterdagavond voor eigen publiek van Excelsior met 2-1. In Zwolle eindigde het duel tussen PEC en Willem II zoals het begon: 0-0.

NEC - ADO

De Nijmegenaren hadden eigenlijk maar een helft nodig om de overwinning binnen te slepen. Na 44 minuten was de eindstand bereikt. De score werd in de tiende minuut al geopend door Kévin Mayi. Twee minuten later verdubbelde de voorsprong na een eigen doelpunt van Ebuehi. In de voorlaatste minuut van de eerste helft schoot Mohamed Rayhi de 3-0 binnen.

ADO begon goed aan het seizoen met drie overwinningen. In de dertien wedstrijden die daar op volgden, werd echter slechts een keer gewonnen, door de club die met zijn grootaandeelhouder in een strijd om financiële middelen verwikkeld is.

PSV - Go Ahead

De 1-0 voor PSV was meteen de eerste competitietreffer van Siem de Jong. De ploeg van Phillip Cocu speelde in de voorgaande vier competitieduels drie keer gelijk en won alleen van ADO Den Haag. Ook tegen Go Ahead ging het bijzonder moeizaam.

PSV heeft de achterstand op Feyenoord en Ajax, die zondag in actie komen, wel verkleind tot drie punten. Volgende week speelt PSV in Amsterdam tegen Ajax.

SC Heerenveen - Excelsior

Voor Heerenveen maakte Sam Larsson beide doelpunten. De enige andere goal kwam van Nigel Hasselbaink voor Excelsior, die daarmee wel de score opende. De aanvaller kon in de 43ste minuut een makkelijk gegeven strafschop benutten. Zijn derde treffer in de laatste vier wedstrijden.

Maar al gauw maakte Larsson de gelijkmaker. In de 79ste minuut kon hij de winnende treffer intikken. De Zweed heeft in al zijn vier ontmoetingen met Excelsior minimaal eenmaal gescoord.

PEC Zwolle - Willem II

Nummer zestien PEC Zwolle profiteerde amper van de nederlaag van ADO. De ploeg speelde doelpuntloos gelijk tegen nummer dertien Willem II. PEC was wel beter dan de Tilburgers, maar de enkele kansen die de ploeg kreeg, werden niet goed uitgespeeld.

    • Joram Bolle