Jesse Puts pakt WK-goud op de 50 meter vrije slag

De 22-jarige zwemmer was in de finale met 21,10 seconden de snelste.

Foto: AFP

Jesse Puts heeft op het WK kortebaan in het Canadese Windsor voor een verrassing gezorgd door de wereldtitel te pakken op de 50 meter vrije slag. De 22-jarige zwemmer was in de finale met 21,10 seconden de snelste.

Het is de eerste grote titel voor de houder van het Nederlands record (21,05) op deze afstand. In de finale bleef Puts de grote favoriet Vladimir Morozov uit Rusland voor, die met 21,14 op de klok finishte. De Litouwer Simonas Bilis behaalde met een eindtijd van 21,23 brons.

De tekst gaat verder onder de video.

In een interview met NRC vertelde Puts vorige week openhartig over zijn worstelingen met trainingen in het verleden. Tot zijn twaalfde zwom Puts drie keer in de week, maar op de havo verkoos hij huiswerk en de meisjes boven de trainingen. Pas drie jaar later begon hij weer serieus te trainen. Internationaal brak talent Puts lang niet door, en ook moest hij dit jaar verstek laten gaan op de Olympische Spelen in Rio. Niettemin gaf hij aan ambitieus te zijn.

“Ik wil olympisch goud. En ik wil de eerste zijn die onder de 20 seconden zwemt op de 50 meter vrij.”

Lees hier het interview: Hij wil olympisch goud, en als eerste zwemmer door een bijna mythische grens

Puts is de eerste mannelijke Nederlandse wereldkampioen op de 50 vrij. In het verleden wist alleen Mark Veens op deze afstand ooit een medaille te pakken, brons in 1999. Voor Nederland is Puts’ gouden plak de vierde medaille op het WK kortebaan in Windsor, na twee keer zilver en één keer brons. Dinsdag behaalden de estafettevrouwen in de finale van de 4×100 meter vrije slag een bronzen medaille. Puts zelf pakte woensdag met de gemengde estafetteploeg in Windsor al zilver op de 4×50 vrij, en donderdag veroverde Naomi Kromowidjojo zilver op 100 meter vrij.

    • Clara van de Wiel