‘IS valt opnieuw Palmyra binnen’

In maart werd IS uit de historische stad verjaagd. De terreurgroep vernietigde veel Romeinse bouwwerken in de stad.

Ruïnes in Palmyra. Foto Maher Al Mounes / AFP

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben na drie dagen van gevechten opnieuw een deel van de historische Syrische stad Palmyra in handen. Dat meldt persbureau AP op basis van Syrische activisten. In maart wist het Syrische regime Palmyra in zijn geheel te heroveren op IS, nadat IS er tien maanden de scepter had gezwaaid.

IS zou inmiddels buurten in het noorden en westen van de stad hebben veroverd. In die gebieden liggen een ziekenhuis, graanopslagplaatsen en een militaire opslag. In de voorgaande dagen maakte IS al flinke progressie rondom Palmyra door strategische heuvels en olievelden in te nemen. Volgens het uit Groot-Brittannië opererende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zou IS al het grootste deel van de stad veroverd hebben, schrijft persbureau Reuters.

Sommige historische plekken in de stad, bekend om zijn Romeinse ruïnes, werden onder bewind van IS verwoest. IS ziet de Romeinse bouwwerken als afgodenverering. Het Syrische regime gaf na herovering aan de stad compleet te willen reconstrueren. Verschillende bouwwerken worden door de UNESCO als werelderfgoed beschouwd.

Bij de verovering van Palmyra sprak het regime over “een doodsteek voor IS”. Palmyra ligt op een strategische kruispunt richting de steden Damascus en Homs, steden die beide onder controle vallen van het regime van Assad.

    • Joram Bolle