‘IS-leider die betrokken was bij aanslag op Charlie Hebdo gedood’

Dat meldden bronnen binnen de Amerikaanse autoriteiten vrijdag aan persbureau AP.

Boubaker el Hakim in een video van IS. AFP

Bij een drone-aanval in Syrië is een man omgekomen die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op de redactie van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Dat meldden bronnen binnen de Amerikaanse autoriteiten vrijdag aan persbureau AP.

Het gaat om de 33-jarige Franse Tunesiër Boubaker el Hakim, die een mentor zou zijn geweest voor de broers Saïd en Chérif Kouachi, die op 7 januari 2015 twaalf medewerkers van Charlie Hebdo doodden. El Hakim was al sinds 2003 actief in de oorlog in Irak. Hij reisde veelvuldig op en neer tussen Frankrijk en het Midden-Oosten en zette een netwerk van Franse jihadstrijders op.

Netwerk van extremisten

Nadat hij in 2008 in Syrië werd gearresteerd, zat hij in Frankrijk een gevangenisstraf uit. Destijds werd hij beschouwd als de spil binnen een netwerk van extremisten in Parijs waartoe ook de broers Kouachi behoorden. Na zijn vrijlating in 2011 verhuisde Hakim naar Tunesië, waar hij een aantal jaar later de verantwoordelijkheid opeiste voor de moord op twee politici in 2014.

Hakim wordt door de Amerikaanse autoriteiten beschouwd als een hooggeplaatste leider binnen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die vooral een belangrijke rol vervulde in de buitenlandse propaganda-activiteiten van de groep. Hij zou bij een drone-aanval op de Syrische stad Raqqa op 26 november omgekomen zijn.

    • Clara van de Wiel