Glazen Huis dit jaar extra beveiligd

Auto’s bij de ingangen van de Grote Markt moeten voorkomen dat iemand met een voertuig op de mensenmassa kan inrijden.

3FM dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende tijdens de aankondiging van Serious Request.
3FM dj’s Domien Verschuuren en Frank van der Lende tijdens de aankondiging van Serious Request. Foto: Sander Koning / ANP

Het Glazen Huis, dat eind deze maand op de Grote Markt in Breda zal worden neergezet, wordt dit jaar beter beveiligd dan ooit. Dat zegt burgemeester van Breda Paul Depla vandaag in BN/DeStem.

Extra maatregelen zijn onder meer auto’s die worden neergezet bij de ingangen van de Grote Markt, om te voorkomen dat iemand met een voertuig op de mensenmassa kan inrijden. In juli kwamen in de Franse stad Nice 86 mensen om het leven toen een man met een truck op een mensenmenigte inreed.

Veiligheidsadvies

Vanuit het Glazen Huis presenteert radiozender 3FM van 18 tot 24 december de benefietactie Serious Request, waarmee dit jaar geld wordt opgehaald voor de bestrijding van longontsteking. Per dag worden tussen de 70.000 en 100.000 bezoekers verwacht.

In aanloop naar de actie kreeg Breda de afgelopen tijd veiligheidsadvies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB), zegt Depla. Een teamchef van de politie meldt in de krant verder dat bezoekersstromen met beveiligingscamera voortdurend worden gemonitord en dat mensen ‘indien nodig’ worden gefouilleerd. De politie-inzet bij het evenement is volgens de burgemeester “uitzonderlijk groot”.