Geert Wilders wil als premier ‘schoon schip maken’

‘Mensen hebben er massaal genoeg van’, zegt hij in De Telegraaf, verwijzend naar onder meer het vonnis en premier Rutte.

Geert Wilders.
Geert Wilders. Foto Bart Maat / ANP

Geert Wilders wil na de verkiezingen “schoon schip maken”. Dat heeft hij gezegd tegen De Telegraaf naar aanleiding van zijn veroordeling voor discriminatie, vrijdag. Volgens Wilders hebben mensen er “massaal genoeg van”, “Van het vonnis, van Rutte en van valse racismebeschuldigingen als je over Marokkanen spreekt”.

De rechtbank achtte Wilders schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. Volgens de PVV-leider heeft hij nadien veel steunbetuigingen ontvangen:

“De steun uit dit land is ongekend en overweldigend, dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

De tekst gaat verder onder de tweet.

Premier Wilders

De PVV staat er in de peilingen goed voor. Wilders spreekt in De Telegraaf de hoop uit dat zijn partij de grootste wordt, en hij het volgende kabinet kan leiden:

“Ik ga voor al die mensen knokken en, als het even kan, schoon schip maken in Nederland na de verkiezingen. Als premier.”

Wat Wilders precies bedoelt met “schoon schip maken” licht hij niet nader toe. Vrijdag haalde hij in een videoboodschap uit naar onder anderen de rechters, die volgens hem “knettergek” zijn en aan “de verkeerde kant van de geschiedenis” staan, en naar de “multiculturele elite”:

“Mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door al die wereldvreemde politici, rechters en journalisten die ons land niet ons volk al zo lang schaden en ons land niet sterker maar alleen maar zwakker maken. Maar ik, ik blijf voor u vechten.”

Geert Wilders gaat tegen zijn veroordeling in hoger beroep.