Ten minste 38 doden bij explosies bij stadion Istanbul

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken waren de explosies bij het Besiktas-stadion het werk van de PKK.

De plek van de explosie.
De plek van de explosie. Foto Murad Sezer / Reuters

In Istanbul hebben zaterdagavond twee explosies plaatsgevonden in de buurt van het stadion van voetbalclub Besiktas. Daarbij zijn volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu ten minste 38 doden gevallen en zijn 155 mensen gewond geraakt, zo meldt staatspersbureau Anadolu. Onder de doden zijn dertig politieagenten en zeven burgers. Eén persoon is nog niet geïdentificeerd.

UPDATE: De aanslag is op zondag opgeëist door de Koerdische groepering TAK.

Lees ook: Koerdische groepering TAK eist aanslag Istanbul op

Volgens zender NTV gaat het om een autobom. Andere berichten zeggen dat er vanuit een auto explosieven werden gegooid. Na de explosies zouden er ook schoten afgevuurd zijn. De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat een van de explosies veroorzaakt is door een zelfmoordterrorist, vermoedelijk toebehorend aan de Koerdische guerrillabeweging PKK. De terrorist blies zich op in het nabij het stadion gelegen Macka-park, terwijl de andere explosie direct naast het stadion was bij een bus van de ME. Inmiddels zijn dertien personen gearresteerd, zo liet de minister weten.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Het lijkt erop dat het een aanslag was met een bom in een auto of bus. Daarna geweersalvo’s. #Istanbul #bombing
Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Op de plaats van de aanslag liggen witte politiehelmen #Istanbul #Besiktas #Aanslag

De minister zegt dat het een aanslag was gericht op de politie die rondom het stadion aanwezig was in verband met een wedstrijd van Besiktas. De club speelde eerder op zaterdag in het stadion een wedstrijd tegen Bursaspor. Het stadion bevindt zich in de buurt van het belangrijke Taksimplein.

Twitter avatar TurkeyUntold Turkey Untold BREAKING: Two large explosion reported near Besiktas football stadium in Istanbul https://t.co/9ncLVtQLro

Turkije is de afgelopen jaren vaak het doelwit van aanslagen, gepleegd door zowel Koerdische militanten als jihadisten. Afgelopen juni kwamen er meer dan veertig mensen om bij aanslagen van IS op luchthaven Atatürk. Eerder dit jaar vielen er tientallen doden bij bomaanslagen in de centra van Ankara en Istanbul.

`

`

    • Joram Bolle