Dijsselbloem: ‘Bankencrisis primaire oorzaak populisme’

Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zaterdag in een interview Het Financieele Dagblad.

Foto: Bart Maat / ANP

De economische schade als gevolg van de bankencrisis is de belangrijkste reden voor de opkomst van het populisme in Europa. Dat zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zaterdag in een interview met Het Financieele Dagblad. “Het is primair de bankensector” zegt Dijsselbloem over de oorzaak van de populariteit van populistische partijen.

Volgens Dijsselbloem leidde de financiële crisis in 2008 en 2009 tot een “totale ontwrichting van het vertrouwen van mensen, van pensioenen van mensen, van werkperspectief.” Die ontwrichting rechtvaardigt volgens Dijsselbloem stevige interventies in de financiële sector, zoals zijn actieve bemoeienis bij banken en de NS en Prorail. “Mijn bemoeienis is volstrekt terecht”, aldus Dijsselbloem.

“De samenleving hecht een groot maatschappelijk belang aan dit aandeelhouderschap. (…) Ik vind het ingewikkeld me voor te stellen dat de overheid het wel belangrijk vindt om aandelen in banken of andere staatsbedrijven te hebben en er vervolgens volstrekt passief naar het plafond te moeten kijken.”

In het interview in Het Financieele Dagblad zegt Dijsselbloem verder dat hij verwacht dat Amsterdam voor financiële instellingen in trek komt als gevolg van de Brexit. Volgens Dijsselbloem zal op het vaste land geen nieuwe ‘City’ ontstaan, zoals het financieel centrum in Londen wordt genoemd, maar worden bepaalde activiteiten van de instellingen wel verplaatst naar overige landen in Europa. Ook Amsterdam is voor die activiteiten volgens Dijsselbloem een gewilde keuze.

Lees ook: ‘Code voor bedrijven gaat niet ver genoeg’

Deze week toonde Dijsselbloem zich kritisch over een nieuwe code voor het bedrijfsleven die topbeloningen moet reguleren. In NRC noemde de minister de nieuwe code “een gemiste kans”, omdat de loonstijging aan de top in het plan niet wordt gekoppeld aan de stijging van cao-lonen. Hij beaamde dat het terugdringen van topbeloningen samenhangt met het terugwinnen van vertrouwen bij het grote publiek.

“Ik geloof echt dat een deel van de diepe onvrede in onze samenlevingen hiermee samenhangt. Dat de voordelen van globalisering, schaalvergroting en de interne markt bij een veel te bepekte groep terechtkomen.”

    • Clara van de Wiel