‘Alarm hoogwerker voor dodelijk ongeluk onklaar gemaakt’

Twee speakers die moeten waarschuwen als er teveel mensen in zitten waren bewust uitgeschakeld, ontdekte de politie.

De hoogwerker na het dodelijke ongeluk. Foto Remko de Waal / ANP

De beveiliging van de hoogwerker die in mei 2015 betrokken was bij een dodelijk ongeluk tijdens een oldtimershow in het Gelderse Oosterwolde was bewust onklaar gemaakt. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd politierapport, schrijft De Stentor. De bak van de hoogwerker was overbelast, waardoor de machine kantelde. Daarbij kwam een man van 48 om het leven en raakten elf mensen gewond.

De hoogwerker was voorzien van een systeem dat ingrijpt als er teveel gewicht in de bak zit, of als de machine dreigt over te hellen. Dat systeem kan met een sleuteltje genegeerd worden, maar dan klinkt zowel in de cabine als buiten een luid alarm. Het luidsprekertje van dat alarm in de cabine was afgeplakt, en de bedrading van de speaker aan de buitenkant doorgeknipt, heeft de politie volgens De Stentor vastgesteld. Het sleuteltje was vastgezet in de zogenoemde bypass-stand met een stuk draad.

Zwaar overbelast

In de bak van de hoogwerker zaten veel meer mensen dan volgens de opgave van de fabrikant is toegestaan. Volgens De Stentor mocht de bak inclusief belasting hooguit 540 kilo wegen, en dan 18,5 meter worden uitgeschoven. Op het moment van het ongeluk woog de bak bijna 1.300 kilo, en was de arm 21 meter uitgeschoven.

De bestuurder van de hoogwerker wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. De man, net als het dodelijke slachtoffer 48 jaar oud, was niet bevoegd om met de hoogwerker te rijden. De festivalorganisatie wordt niet vervolgd, omdat de machine was ingehuurd om te helpen bij het opbouwen en afbreken van het festivalterrein, en niet ingezet zou worden als attractie.

    • Bastiaan Nagtegaal