’45 doden bij aanslag op soldaten Jemen’

De soldaten stonden bij een legerbasis te wachten op hun salaris, toen een terrorist zichzelf opblies.

In Aden worden regelmatig aanslagen gepleegd. Op dit beeld is de schade te zien na een aanslag met een autobom in oktober.
In Aden worden regelmatig aanslagen gepleegd. Op dit beeld is de schade te zien na een aanslag met een autobom in oktober. Foto Saleh Al-Obeidi / AFP

Bij een zelfmoordaanslag in de zuidelijke havenstad Aden in Jemen zijn volgens Jemenitische veiligheidsfunctionarissen zeker 45 soldaten om het leven gekomen en vijftig gewonden gevallen. Dat meldt persbureau AP.

De soldaten stonden bij een legerbasis in de rij om hun salaris op te halen toen een terrorist zichzelf opblies. De aanslag is nog niet opgeëist. Terreurgroep Al Qaeda pleegt met enige regelmaat soortgelijke aanslagen. In augustus kwamen er zestig mensen om bij een aanslag van IS in Aden.

De macht in Aden is in handen van de regering, die gesteund wordt door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Een groot deel van Jemen is echter in handen van de shi’itische Houthi-rebellen, gesteund door Iran. Door de strijd tussen de regering en de rebellen hebben Al Qaeda en Islamitische Staat ook delen in het zuiden van Jemen weten te veroveren.

De locatie van Aden in Jemen. Tekst gaat verder onder kaart.

Lange tijd werd niet heel actief tegen Al Qaeda gevochten, maar sinds de lente van 2016 voert de coalitie ook aanvallen op hun grondgebied uit. Eind april werd de belangrijke stad Mukalla, die veel inkomsten voor Al Qaeda verzorgde, terugveroverd door de regering met hulp van de coalitie.