Zeldzame zeearend uit de lucht geschoten in Friesland

In Nederland komen ongeveer vijf broedparen voor. De diersoort is wereldwijd niet bedreigd.

De doodgeschoten zeearend.
De doodgeschoten zeearend. Foto politie

De politie is op zoek naar onbekenden die een zeearend hebben doodgeschoten in het Friese natuurgebied de Lindevallei. Zeearenden zijn in Nederland zeer zeldzaam. Voor zover bekend leven ongeveer vijf broedparen in ons land. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

De dode vogel werd zondag gevonden door milieu- en natuurhandhavers, heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat het dier uit de lucht is geschoten met hagel.

Mogelijke vergissing

Waarom de zeearend is neergehaald, is nog onduidelijk. In Friesland zijn recentelijk meer doodgeschoten roofvogels gevonden, maar de politie houdt ook de mogelijkheid open dat de schutter eigenlijk op bijvoorbeeld ganzen gejaagd heeft. Zeearenden zijn de grootste arenden van Europa, met een spanwijdte van 200 tot 250 centimeter.

De zeearend is als diersoort niet bedreigd, maar wordt pas sinds 2006 ook in Nederland waargenomen. In oktober verwachtte de vereniging Sovon Vogelonderzoek Nederland dat er binnen enkele jaren meer dan tien actieve nesten in gebruik zullen komen.