Wilders: Nederland is een ziek land geworden

Volgens Wilders hebben de rechters van “miljoenen Nederlanders hun vrijheid van meningsuiting ingeperkt en daarmee iedereen veroordeeld”.

Foto Remko de Waal/ANP

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland een “ziek land” is geworden. Dat zegt hij in een videoboodschap in reactie op zijn veroordeling voor groepsbelediging van en het aanzetten tot discriminatie tegen Marokkanen. Volgens Wilders hebben de rechters van “miljoenen Nederlanders hun vrijheid van meningsuiting ingeperkt en daarmee iedereen veroordeeld”. Wilders spreekt van een “schandelijke” veroordeling waartegen hij “natuurlijk” in hoger beroep zal gaan.

Wilders zegt dat hij “nooit zal zwijgen” over de problemen met Marokkanen en dat rechters hem “niet kunnen tegenhouden”. Hij vindt het vonnis van de rechters onbegrijpelijk omdat Marokkanen volgens hem geen ras zijn “en mensen die iets over Marokkanen zeggen zijn geen racisten”. Over de rechters zei de PVV-leider dat zij aan “de verkeerde kant van de geschiedenis” staan:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Onbetrouwbaar, onprofessioneel, politiek gedreven. Zij staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Alledrie. https://t.co/WypWKRFVyU

Tegen premier Rutte “en de rest van de multiculturele elite” zegt Wilders dat het hen “niet zal lukken mij monddood te maken en de PVV klein te krijgen”. Wilders noemt de vrijheid van meningsuiting “ons belangrijkste bezit” en belooft dat ‘we ons die niet zullen laten afpakken.

Ministers en staatssecretarissen wilden vrijdag na de ministerraad niet reageren op het vonnis omdat de zaak vanwege het aangekondigde hoger beroep nog onder de rechter is. Ook premier Rutte reageerde vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad zeer terughoudend op het vonnis omdat de zaak nog onder de rechter is. Wel zei hij dat Nederland “niet ziek is” en maakte hij een meer algemeen statement:

“Nederland is een democratische rechtsstaat, een land met rechters die naar eer en geweten hun werk doen. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces en kan daarbij rekenen op een onafhankelijke rechter. Iedereen is gelijk voor de wet.”

Reacties Tweede Kamer

Vanuit de Tweede Kamer kwamen al wel enkele reacties. VNL, van de van de PVV afgesplitste Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren, sprak op Twitter van een zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting”:

Twitter avatar VoorNederland VoorNederland (VNL) Zwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting.
Volgende week: behandeling in de Tweede Kamer van ons wetsvoorstel over meer uitingsvrijheid.

Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP in de Tweede Kamer, spreekt van een “erg ongemakkelijk” gevoel als uitspraken van politici onder de rechter komen:

“Wat vooral nodig is, is een goede balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Je moet helder kunnen zeggen waar het op staat, maar anderen niet onnodig kwetsen. Dat is voor iedereen een mooie uitdaging, van columnist, cabaretier tot politicus.”

Jesse Klaver, fractievoorzitter GroenLinks, zegt dat Wilders “keer op keer” over de grens gaat:

“Wilders is juridisch te ver gegaan in zijn uitlatingen. Nog belangrijker is dat Wilders keer op keer een morele grens over gaat. Of het nu gaat over zijn ‘minder minder’-uitspraak, zijn oproep om in verzet te komen of zijn voortdurende aanvallen op de rechtstaat.”

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt bewijst deze uitspraak dat je met een beroep op de vrijheid van meningsuiting niet alles mag zeggen:

“De rechter heeft geoordeeld. Daarmee is vastgesteld dat je met een beroep op de vrijheid van meningsuiting niet mag discrimineren en beledigen, en dat de wet dus ook bescherming biedt. (…) Wij vinden de manier waarop hij een hele bevolkingsgroep beledigt en wegzet, walgelijk en verwerpelijk.”

Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer:

“De onafhankelijke rechter heeft recht gesproken op basis van democratisch vastgestelde wetgeving. Als politicus zie ik het als mijn opdracht om in alle scherpte, maar respectvol, deel te nemen aan het maatschappelijke en politieke debat.”

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma laat in een verklaring dat de vraag vandaag niet was “of er problemen zijn met Marokkaanse jongeren”, noch of politici daar iets over mogen zeggen:

“Waar het vandaag om gaat is dat er altijd wettelijke grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting en dat de wet voor iedereen gelijk is. Als een politicus die veroordeeld wordt onmiddellijk zijn politieke podium misbruikt om de onafhankelijkheid van de rechters te ondermijnen, hoe kan je dan van de gewone Nederlanders wel vragen om vertrouwen in onze rechtsstaat te hebben?”