‘We geloven nu nog meer in de rechtsstaat’

PVV-leider Geert Wilders is veroordeeld voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak. Wat vinden de mensen die aangifte tegen hem deden van het vonnis?

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Bart Maat / ANP

Geert Wilders is door de Amsterdamse rechtbank wel veroordeeld voor zijn ‘minder-minder’-uitspraken, maar er is hem geen straf opgelegd. De Marokkaanse Nederlanders die in 2014 aangifte tegen hem deden zijn tevreden over het „principiële karakter” van het vonnis. Sommigen zijn teleurgesteld dat er geen schadevergoeding wordt toegekend wegens de immateriële schade die ze hebben geleden.

Abdou Menebhi, burgerrechtenactivist, is „opgelucht” dat Geert Wilders is veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. „Hiermee is bewezen dat we in een rechtsstaat leven. Ik voel me beschermd. Ook een politicus kan niet alles maar zeggen.”

Menebhi is een van de 6.474 mensen die in 2014 aangifte tegen Wilders deden na zijn ‘minder-minder-actie’. Hij is ook voorzitter van het Marokkaanse expertisecentrum Emcemo. Wat vindt hij ervan dat de rechtbank Wilders geen straf heeft opgelegd? „Niet erg, het gaat ons om het principe. Wij strijden niet tegen de persoon, maar tegen de ideeën en het haatzaaien.”

Het gaat ons om het principe. Wij strijden niet tegen de persoon

Mohammed el Marnissi, advocaat in opleiding, deed ook aangifte en eiste een schadevergoeding van 250 euro. Hij vindt het goed dat Wilders is veroordeeld, maar is teleurgesteld dat hem geen straf is opgelegd. Ook vindt hij het onterecht dat Wilders geen schadevergoeding hoeft te betalen. „Ik voel me door zijn uitspraken gekwetst en gekrenkt, en daar had ik genoegdoening voor gewild.” Maar hij gaat er verder geen werk van maken.

Advocaat Diantha van Eijsden zegt namens haar cliënt – een man met een Marokkaanse achtergrond die niet zelf met de krant wil praten – dat ze blij is met de duidelijke norm die de rechtbank met het vonnis gesteld heeft: politici staan niet boven de wet, ook Wilders niet. „Mijn cliënt is wel teleurgesteld dat de vordering tot schadevergoeding niet is toegewezen, want hij is echt gekwetst.”

Grenzen

Advocaat Michiel Pestman zegt namens zijn cliënten, enkele honderden, dat hij blij is met het principiële karakter van het vonnis. „De rechtbank heeft terecht gezegd dat ook voor een politicus als Wilders beperkingen gelden bij de vrijheid van meningsuiting.” Minderheden worden door dit vonnis beschermd. Dat er geen schadevergoeding komt, vinden zijn cliënten niet erg.

Dit is duidelijk een signaal dat iedereen in deze rechtsstaat gelijk is

Bouchaib Saadane, voorzitter Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, is tevreden met de uitspraak van de rechtbank. „Ik voel me absoluut beschermd. Dit is duidelijk een signaal dat iedereen in deze rechtsstaat gelijk is. Daardoor geloven wij nog meer in die rechtsstaat dan eerst en we zijn er trots op. Alle vrijheden hebben grenzen. We hebben vaak gehoord dat het niks zou worden, een proces tegen Wilders. Gelukkig hebben die mensen ongelijk gekregen.”