Duizend Russische sporters betrokken bij dopingfraude

Dat blijkt uit het tweede rapport van WADA, dat onderzoek deed naar het Russische dopinggebruik.
President Vladimir Poetin en de Russische minister van Sport, Vitaly Mutko tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.
President Vladimir Poetin en de Russische minister van Sport, Vitaly Mutko tijdens de Olympische Spelen in Sotsji. Foto Alexei Nikolsky / AP

Meer dan duizend Russische sporters verdeeld over dertig sporten waren betrokken bij dopingfraude op de Olympische Zomer- en Winterspelen en Paralympische Spelen. Dat blijkt uit het tweede rapport van WADA, dat onderzoek deed naar het Russische dopinggebruik.

De Canadese onderzoeker, sportjurist Richard McLaren, openbaarde vrijdag dat er nu een helder tijdspad is van de gebeurtenissen rondom het dopingschandaal. Volgens de onderzoeker is met zekerheid te zeggen dat de dopingfraude plaatsvond in een periode van jaren: tussen 2011 en tot na de Olympische Spelen van Sotsji in 2014. Van twaalf medaillewinnaars van Sotsji heeft de commissie het bewijs dat er geknoeid is met urinestalen. Bij dat laatste evenement in Sotsji hadden vier Russische winnaars van goud fysiek onmogelijke bloedwaarden.

McLaren benadrukte dat tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen op „ongekende schaal gefraudeerd werd met positieve dopingstesten” door de Russen. Uit het rapport blijkt dat er op de Spelen in Londen meer dan 500 sporters -niet alleen maar Russen- bij dopingtesten positief bevonden werden, maar die resultaten verdoezelden.

Tijdens Spelen in 2012 won Rusland 24 gouden, 26 zilveren en 32 bronzen medailles. Alle Russische medaillewinnaars testten negatief op doping, zo blijkt uit het rapport. Dat de Russiche overheid verschillende dopingprogramma’s ondersteunde, wordt door het ministerie van Sport in het land stellig ontkend.

Lees ook: Russische sport krijgt toch geen collectieve straf

Urinestalen omwisselen

Het langverwachte eerste rapport bevatte het onderzoek naar een groots opgezet en door de staat aangestuurd dopingsysteem. Uit het rapport bleek dat een laboratorium in Moskou tientallen Russische sporters van doping voorzag en dat de positieve testen op ingenieuze wijze werden verdoezeld.

Het ingenieuze systeem bestond eruit dat ‘vervuilde’ dopingstalen elke nacht via een gat in de muur uit het officiële dopinglab werden gehaald. Daarna werden de urinebuisjes geleegd en in een geheime ruimte in het lab weer gevuld met ‘schone’ urine die maanden voor de Spelen was afgegeven door de sporters. Deze buisjes werden vervolgens teruggezet in het officiële lab zodat de inhoud de volgende dag kon worden getest.

De grootste kritiek is gericht op het Russische ministerie van Sport. Zij was verantwoordelijk voor het hele dopingsysteem, geholpen door de geheime diensten en dopinglaboratoria in Moskou en Sotsji.

Het eerste deel van het spraakmakende WADA-rapport leidde tot de aanbeveling Russische sporters te weren van de Olympische Spelen in Rio. Dat gebeurde deels omdat het Internationaal Olympisch Comité de afzonderlijke sportbonden liet oordelen. Op de Paralympische Spelen waren alle Russen niet welkom.

Lees ook: Dopingfraude: hoe Rusland rommelde en WADA wegkeek

Rio

Veel Russische sporters ontbraken op de Spelen in Rio. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet alleen sporters uit de sportgrootmacht toe die door de internationale bonden kort voor aanvang van het evenement in Brazilië dopingvrij waren verklaard.

Het IOC maakte eerder deze week bekend dat het Rusland voorlopig blijft boycotten als het gaat om de toewijzing van grote sportevenementen. De uitkomsten van de hertesten van oude stalen van dopingcontroles bij de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 hebben het land ook niet geholpen. Rusland scoorde het hoogst op de lijst van 101 dopinggevallen: zestien bij Peking 2008 en elf bij Londen 2012.