Vrouw veroordeeld die moslima aansprak op hoofddoek

De politierechter acht de vrouw schuldig aan groepsbelediging door de moslima na de aanslagen in Brussel in verband te brengen met IS.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Een Zutphense vrouw die een moslima enkele dagen na de aanslagen in Brussel aansprak op het feit dat zij een hoofddoek droeg, is veroordeeld voor groepsbelediging. De 72-jarige vrouw moet 300 euro boete betalen en een schadevergoeding van 350 euro aan de moslima, besloot de politierechter.

De politierechter achtte het beledigend dat de vrouw de moslima als voorbeeld nam voor een hele groep moslims en in verband bracht met aanslagen gepleegd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). De opmerkingen van de vrouw waren beledigend omdat volgens de rechter de meeste moslims de aanslagen veroordelen en moslims ook vaak zelf slachtoffer van terreur van IS zijn. De rechter achtte mishandeling van de moslima niet bewezen. De Zutphense vrouw zou geprobeerd hebben de hoofddoek van het hoofd van de moslima af te trekken.

In een filmpje dat het slachtoffer maakte en dat online werd gezet, is de schermutseling te zien. De Zutphense vrouw staat met haar fiets bij een bushokje, waar de moslima in zit. “Ik ben trots op mijn geloof”, zo begint het filmpje met een opmerking van het slachtoffer. Daarop zegt de vrouw: “Ik geloof het met al die aanslagen met IS.” Daarop volgt ogenschijnlijk een handgemeen, maar wat er precies gebeurt is in het filmpje niet goed waar te nemen. Een man komt vervolgens tussen beiden. Als gevolg van het online plaatsen van het filmpje, ontving de Zutphense vrouw veel bedreigingen.

    • Joram Bolle