Wilders schuldig aan aanzetten tot discriminatie, geen straf

PVV-leider veroordeeld voor ‘minder Marokkanen-uitspraak’. Wilders gaat in hoger beroep en noemt rechters „knettergek”.

(VLNR) Rechters Elianne van Rens, Hendrik Steenhuis en Sijbrand Krans in de rechtbank op Schiphol in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider.
(VLNR) Rechters Elianne van Rens, Hendrik Steenhuis en Sijbrand Krans in de rechtbank op Schiphol in de zaak rond de minder Marokkanen-uitspraken van de PVV-leider. Remko de Waal/ANP

Schuldigverklaring zonder oplegging van straf. Dat vonnis velde de Haagse rechtbank vrijdag in het proces tegen Geert Wilders. De rechters oordelen dat de leider van de PVV zich door zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak in maart 2014 schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie.

Officier van justitie Wouter Bos had vorige maand een straf van 5.000 euro boete geëist tegen Wilders. Volgens het OM heeft de verdachte tijdens twee bijeenkomsten in maart 2014 in Den Haag “bewust mensen op basis van hun afkomst in de hoek heeft gezet en discriminatie van die groep heeft aangewakkerd”. De rechtbank vond een boete niet nodig. Het belangrijkste is dat de norm is vastgesteld.

In de speciaal beveiligde rechtbank op Schiphol zei de voorzitter van de rechtbank Hendrik Steenhuis vanochtend dat dit geen politiek proces was, zoals Wilders herhaaldelijk heeft betoogd. Ook Wilders staat niet boven de wet, zei de rechtbank. Zijn uitlatingen via Twitter waarin hij de rechtbank als ‘neprechtbank’ en D66-rechters betitelde zijn bij de rechtbank slecht gevallen.

“De rechtbank acht deze reacties een gekozen volksvertegenwoordiger en medewetgever die een te respecteren plaats in de Nederlandse democratische rechtsstaat inneemt, onwaardig”, zei rechter Steenhuis.

Rassendiscriminatie

De rechtbank verwierp het verweer van Wilders dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan rassendiscriminatie omdat Marokkanen geen ras zijn. De juridische betekenis van de term ras is veel ruimer dan de betekenis daarvan in het normale spraakgebruik. Wilders heeft de nationaliteit gebruikt als “etnische aanduiding”, aldus de rechters.

“Wilders heeft een hele bevolkingsgroep apart gezet, zonder daarbij enig onderscheid te maken. Daarmee wordt deze groep collectief in haar eigenwaarde aangetast. Dit is beledigend voor de hele groep.”

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Drie PVV-hatende rechters verklaren Marokkanen tot ras en veroordelen mij en half Nederland. Knettergek.

Verdachte Wilders heeft zijn vragen over de wens om minder Marokkanen “op een opruiende en opzwepende manier gesteld”. Dat hij achteraf zei alleen te hebben gedoeld op criminele Marokkanen “maakt de boodschap niet minder beledigend”. De verdachte heeft met zijn optreden geen bijdrage geleverd aan het publieke debat en kan geen beroep doen op het recht van vrijheid van meningsuiting. Ook dat recht kan worden beperkt.

Lees ook: Deze vier politici zijn eerder veroordeeld

Met de uitlatingen van 19 maart 2014 heeft Wilders een onderscheid gemaakt tussen de Marokkaanse bevolkingsgroep en andere bevolkingsgroepen.

“Mede gezien het opruiende karakter van de manier van uitlaten, worden anderen hiermee aangezet tot discriminatie van personen met Marokkaanse afkomst.”

‘Knettergek’

Wilders noemde de uitspraak op Twitter “knettergek” en plaatste onderstaande reactie op YouTube:

Het Openbaar Ministerie zei na het vonnis “heel tevreden” te zijn met het rechterlijk oordeel. “We zijn blij dat de rechtbank heeft vastgesteld dat de uitlatingen van Wilders echt niet door de beugel konden. De norm is gesteld”, aldus een woordvoerster.

Vorderingen

De rechtbank wees de vorderingen van benadeelde partijen af. Ze hebben “geen rechstreekse schade geleden”, aldus de rechtbank.

Advocaat Knoops was vandaag niet aanwezig. Eerder heeft hij al laten weten dat zijn cliënt in hoger beroep zal gaan.